10 arsyet pse marrja me qira mund të jetë më mirë sesa blerja

Zotërimi i një shtëpie mund të jetë një synim i përjetshëm për shumë persona, por kjo nuk do të thotë se është për të gjithë. Normat e pronësisë së shtëpisë janë aktualisht të larta në market, por kjo nuk ka qenë gjithmonë kështu. Historikisht, familjeve u është dashur të ndërtojnë shtëpitë e tyre ose të marrin me qira një shtëpi nga dikush tjetër. Edhe pse mund të mos jetë ideale, marrja me qira ka gjithashtu avantazhet e saj. Për disa njerëz, marrja me qira mund të ketë më shumë kuptim për rrethanat e tyre financiare. Më poshtë, ne kemi renditur 10 nga avantazhet kryesore të marrjes me qira në vend të blerjes së një shtëpie.

1) Nuk ka kosto mirëmbajtjeje ose fatura riparimi

Një nga përfitimet e marrjes me qira të një shtëpie është se nuk ka kosto mirëmbajtjeje ose fatura riparimi. Kjo do të thotë që kur ju merrni me qira një pronë, qiradhënësi juaj merr përgjegjësinë e plotë për të gjithë mirëmbajtjen, përmirësimin dhe riparimet. Nëse një pajisje ndalon së punuari ose çatia juaj fillon të rrjedhë, ju telefononi qiradhënësin, i cili kërkohet ta rregullojë ose zëvendësojë atë.

2) Qasje në komoditete

Një përfitim tjetër financiar i dhënies me qira është të kesh akses në lehtësitë që përndryshe do të ishin një shpenzim i madh. Lukset si një pishinë në tokë ose një qendër fitnesi janë standarde në shumë komplekse apartamentesh në shkallë të mesme dhe të pasura pa pagesë shtesë për qiramarrësit.

3) Nuk ka taksa mbi pasuritë e paluajtshme

Një nga përfitimet kryesore të marrjes me qira kundrejt posedimit është se qiramarrësit nuk duhet të paguajnë taksat e pronës. Taksat e pasurive të paluajtshme mund të jenë një barrë e rëndë për pronarët e shtëpive dhe ndryshojnë sipas qarkut. Në disa zona, kostot që lidhen me taksat e pronës mund të arrijnë shuma të larta çdo vit.

4) Nuk ka parapagim

Një fushë tjetër ku qiramarrësit kanë një marrëveshje më të mirë financiare është kostoja fillestare. Qiramarrësit në përgjithësi duhet të paguajnë një depozitë sigurie që është e barabartë me qiranë e një muaji. Dhe zakonisht kjo është e gjitha. Kjo depozitë u kthehet teorikisht kur të largohen, me kusht që të mos e kenë dëmtuar pronën me qira.

5) Më shumë fleksibilitet se ku të jetosh

Qiramarrësit mund të jetojnë pothuajse kudo, ndërsa pronarët e shtëpive janë të kufizuar në zonat ku ata mund të përballojnë blerjen. Të jetosh në një qytet të shtrenjtë si Nju Jorku mund të jetë i paarritshëm për shumicën e blerësve të shtëpive, por është plotësisht e mundur për qiramarrësit. Megjithëse qiratë mund të jenë të larta në zonat ku vlerat e shtëpive janë gjithashtu të larta, qiramarrësit janë më të prirur për të gjetur një pagesë mujore të përballueshme sesa blerësit e shtëpive.

6) Pak shqetësime për uljen e vlerës së pronës

Vlerat e pronës shkojnë lart e poshtë. Ndërsa kjo mund të prekë pronarët e shtëpive në një mënyrë të madhe, ajo prek qiramarrësit shumë më pak, nëse jo fare. Vlera e shtëpisë tuaj mund të ndikojë në shumën e taksave të pronës që paguani dhe shumën e hipotekës suaj. Në një treg shkëmbor banesash, qiramarrësit mund të mos ndikohen aq negativisht sa pronarët e shtëpive.

7) Shuma fikse e qirasë

Shuma që paguani për qiranë është fikse për kohëzgjatjen e marrëveshjes së qirasë. Ndërsa pronarët mund ta rrisin qiranë me njoftim, ju mund të buxhetoni në mënyrë më efikase, sepse e dini shumën e qirasë që duhet të paguani.

8)  Kosto më të ulëta të shërbimeve

Megjithëse shtëpitë mund të ndryshojnë në madhësi, ato zakonisht janë më të mëdha se apartamentet me qira. Si rezultat, ato janë më të kushtueshme për t’u ngrohur dhe gjithashtu mund të kenë fatura më të larta elektrike. Pronat me qira zakonisht kanë një plan urbanistik më kompakt dhe efikas, duke i bërë ato më të përballueshme për ngrohje dhe energji elektrike se shumë shtëpi.

Në fund të fundit

Zotërimi i një shtëpie mund të jetë i dobishëm për pronarët e shtëpive në afat të gjatë, për shkak të sasisë së kapitalit që ata fitojnë në shtëpinë e tyre. Qiramarrësit nuk kanë asgjë të prekshme për të treguar për vitet e pagesave të qirasë. Sidoqoftë, për ata që duan të shmangin telashet që lidhen me pronësinë e shtëpisë, kostot e mirëmbajtjes dhe taksat e pronës, marrja me qira mund të jetë një alternativë më e mirë. Sigurisht, kjo varet nga mënyra e jetesës së një individi, gjendja financiare dhe nëse ata janë duke punuar ose në pension.

Join The Discussion

Compare listings

Compare