6 arsyet kryesore për të investuar në pasuri të paluajtshme

Këto janë arsyet kryesore për të investuar në pasuri të paluajtshme për t’ju ndihmuar të vendosni nëse është investimi i duhur për ju.

1. Është një pasuri e prekshme

Kur investoni në pasuri jo-materiale, si aksione ose obligacione, gjithçka që duhet të tregoni për investimin tuaj është një copë letër. Ju nuk keni pronësi mbi asgjë. Nëse tregu i aksioneve rrëzohet, copa juaj e letrës mund të mos vlejë pothuajse asgjë.

Nëse investoni në pasuri të paluajtshme, ju keni një pasuri të prekshme. Vlerat mund të rriten dhe të ulen gjatë viteve – nuk ka asnjë garanci se ato nuk do të bien, por asetet e prekshme vlejnë diçka. Ju keni ende një pjesë të pronës për të shitur nëse duhet të dilni nga investimi.

Meqenëse është një aktiv i prekshëm, duhet pak më shumë kohë për ta shitur atë pasi duhet të arrini një marrëveshje me një blerës dhe të kaloni të gjitha ligjshmëritë. Prapëseprapë, në fund, ju do të largoheni me investimin tuaj fillestar dhe me shpresë për një fitim kapitali  nëse gjithçka shkon sipas planit.

2. Vlerat e pasurive të paluajtshme zakonisht rriten

Nëse investoni në një shtëpi për një kohë mjaft të gjatë, shanset janë që ajo që vlera e saj të rritet. Edhe pse gjëra të ndryshme mund të ndodhin, si kriza e strehimit në 2008, por ato janë gjëra që nuk ndodhin zakonisht. Shumicën e kohës, ndërtesat dhe toka vlerësohen, duke e bërë investimin tuaj të vlejë më shumë sesa keni paguar për të.

Ju gjithashtu mund të shtyeni rritjen e vlerës duke rinovuar ose përmirësuar pronën. Pavarësisht nëse blini një pronë të nënvlerësuar dhe e rregulloni për ta shitur, ose rinovoni një pronë me qira, ju mund ta rrisni vlerën e shtëpisë më shpejt sesa ndodh rritja e vlerës normale, duke ju dhënë një kthim edhe më të madh investimit tuaj.

3. Ju mund të shfrytëzoni kapitalin tuaj

Ndërsa paguani bilancin tuaj të hipotekës dhe/ose rinovoni pronën për të rritur vlerën e saj, ju mund të përdorni kapitalin për të çuar më tej investimet tuaja. Kapitali në pronën tuaj është diferenca midis vlerës së shtëpisë tuaj dhe shumës që ju detyroheni në hipotekën tuaj. Çdo ndryshim është fitimi juaj.

Nëse mbani shtëpinë, nuk mund të përdorni të gjithë kapitalin e vet, por mund të jeni në gjendje të merrni deri në 80% të vlerës së shtëpisë, duke përdorur atë që ka mbetur për të investuar në më shumë pasuri të paluajtshme. Kjo është një mënyrë e shkëlqyeshme për të rritur portofolin tuaj pa pritur derisa të keni para të mjaftueshme të kursyera për një paradhënie 20% – 30% për një shtëpi tjetër.

4. Pasuria e paluajtshme siguron rrjedhën e parasë

Nëse investoni në një pronë që planifikoni ta bleni dhe ta mbani, mund ta jepni me qira dhe të fitoni flukse monetare mujore. Shumica e investimeve nuk sigurojnë fluks monetar. Të paktën, ato mund të ofrojnë dividentë, por ju i merrni ato vetëm çdo tremujor ose ndonjëherë çdo vit.

5. Është një plan i shkëlqyer i kursimeve në pension

Kur investoni në pasuri të paluajtshme, ato nuk janë likuide. Ju investoni në të për një afat të gjatë. Me kalimin e kohës, ju fitoni më shumë kapital në shtëpi. Kur jeni në pension ose afër tij, mund ta shisni pronën dhe të përdorni fitimet për t’ju kaluar në pension.

Sidoqoftë, bisedoni me këshilltarin tuaj tatimor përpara se të shisni pronën, në mënyrë që të minimizoni detyrimet tuaja tatimore kur të shisni shtëpinë. Meqenëse nuk është një vendbanim kryesor, ju nuk përjashtoheni nga fitimet kapitale, por ka mënyra të tjera për të ulur detyrimin tuaj tatimor.

6. Ju keni shumë opsione

Ka më shumë se një mënyrë për të investuar në pasuri të paluajtshme. Shumë njerëz blejnë dhe mbajnë pasuri të paluajtshme, pasi ato ofrojnë një fluks të mirë parash mujore dhe mund t’ju ndihmojnë të kurseni për qëllimet e ardhshme.

Join The Discussion

Compare listings

Compare