A duhet të jetoni në një apartament nën çati? (penthouse)

Pavarësisht nëse jeni duke kërkuar të blini një shtëpi ose të merrni me qira, gjetja e shtëpisë së duhur është vendimtare. Por nëse keni një buxhet të shëndetshëm, mund të paguani për të parë një apartament nën çati. Këtu, ne do të eksplorojmë të mirat dhe të këqijat e marrjes me qira ose blerjes së një apartamenti nën çati, në mënyrë që të vendosni nëse është zgjedhja e duhur për ju.

Çfarë është një apartament nën çati?

Kur shumica prej nesh mendojnë për apartamente nën çati, ne imagjinojmë njësinë e katit të fundit të një ndërtese. Por në fakt, termi “apartament nën çati” ka evoluar për t’iu referuar çdo apartamenti luksoz, paraqitja dhe komoditetet e të cilit janë të ndryshme nga të tjerët në të njëjtën ndërtesë.

Disa veçori të zakonshme që mund të gjeni në një apartament nën çati përfshijnë:

Më shumë hapësirë jetese se njësitë e tjera në ndërtesë.

Tavane të larta.

Planet e dyshemesë së hapur.

Një kuzhinë e pajisur plotësisht me pajisje të nivelit të lartë dhe një zonë ngrënieje të integruar.

Një dhomë gjërë e jetesës ose dhomë ngrënie.

Një dhomë gjumi master e madhe me banjën e vet.

Një hapësirë private në natyrë, qoftë një ballkon, tarracë ose kuvertë në çati.

Qasja e drejtpërdrejtë në ashensor (që do të thotë se një ashensor hapet menjëherë në apartament).

Një apartament luksoz nën çati mund të ndryshojë në madhësi. Disa ndërtesa shfaqin apartamente nën çati që janë apartamente me tre dhoma gjumi, ndërsa të tjerat mund të jenë më të mëdha ose më të vogla.

Përfitimet e jetesës në një apartament nën çati

Pjesën më të madhe të kohës, njerëzit që shikojnë apartamente nën çati kërkojnë t’i blejnë ato, jo të marrin me qira. Kjo për shkak se kostoja e marrjes me qira të një, veçanërisht në një qytet të madh, mund të jetë jashtëzakonisht e madhe. Sigurisht, të blesh një apartament nën çati luksoze është gjithashtu një përpjekje e kushtueshme, por shumë njerëz që kanë financat për të lëvizur në një apartament nën çati do të preferonin të bënin investimin sesa t’i hidhnin paratë e tyre me qira. Si i tillë, ky diskutim është drejtuar kryesisht tek ata që kërkojnë të blejnë.

1. Hapësirë ​​shtesë dhe përfitime

Apartamentet nën çati janë sinonim i luksit dhe kënaqësisë, dhe nëse keni punuar shumë gjatë gjithë jetës tuaj për të qenë të suksesshëm, blerja (ose marrja me qira) e një apartamenti nën çati është një mënyrë e mirë për të shpërblyer veten me një stil të azhurnuar të jetesës. Kuzhina e nivelit të lartë që gjeni në një apartament nën çati, për shembull, mund të mos jetë e disponueshme kudo tjetër në ndërtesën që po shikoni. Dhe në disa raste, blerja e një apartamenti nën çati nënkupton marrjen e një apartamenti dupleks, gjë që e bën më të lehtë përhapjen si familje.

2. Paqe dhe qetësi

Apartamentet nën çati që ndodhen në katin e fundit të një ndërtese ofrojnë një gjë që është e vështirë të gjesh në një qytet: më pak zhurmë. Kur jetoni në katin e fundit, nuk keni pse të shqetësoheni për zhurmën e fqinjëve të sipërm që përplasen mbi kokë në të gjitha orët e natës.

3. Pamje spektakolare

Përsëri, ky përfitim supozon se po flasim për konfigurimin klasik të apartamenteve nën çati-një njësi e katit të fundit. Por nëse është kështu, të jetosh në një apartament nën çati mund të nënkuptojë të qenit i privuar nga pamjet spektakolare në baza të rregullta.

4. Qasje në natyrë

Kur jetoni në një ndërtesë apartamentesh, kapja e hapësirës tuaj të jashtme private mund të jetë sfiduese. Apartamentet nën çati shpesh vijnë me një përbërës në natyrë, gjë që e bën jetën më pak klaustrofobike.

5. Vlerë më e lartë e rishitjes

Apartamentet nën çati nuk janë aq të shumta sa apartamentet e zakonshme. Në tregun e duhur të pasurive të paluajtshme, kjo mund të përkthehet në vlerë të madhe të rishitjes kur vendosni të listoni tuajin.

Disavantazhet e jetesës në një apartament nën çati

Arlyshtë e qartë se ka shumë për të fituar duke jetuar në një apartament nën çati. Por këtu janë disa të meta për të cilat gjithashtu duhet të jeni të vetëdijshëm.

1. Kosto më e lartë

Apartamentet nën çati kanë tendencë të kushtojnë shumë më tepër për të blerë ose marrë me qira sesa apartamentet e tjera në të njëjtën ndërtesë. Kjo mund të mos jetë një çështje nëse jeni vërtet të ngarkuar, por nëse jo, primi që paguani mund t’ju japë qasje në disa veçori shtesë, por jo aq shumë sa që ia vlen paratë shtesë.

Për shembull, apartamenti juaj mund të ketë një ballkon privat që është i këndshëm për tu pasur, ndërsa të tjerët në ndërtesë mund të mos kenë. Por nëse nuk do ta përdorni as atë ballkon për një të tretën e vitit kur koha është e ftohtë, dhe pjesa tjetër e komoditeteve që merrni janë të krahasueshme me ato të ofruara në apartamente të tjera, atëherë çmimi më i lartë mund të mos jetë i vlefshëm ajo

2. Potenciali për më shumë dëme

Pika e mëposhtme vlen vetëm për apartamente nën çati në katin e fundit, por nuk duhet ta shkëlqeni: Të qenit nën çatinë e një ndërtese ka të metat e saj. Nëse ka një rrjedhje, shtëpia juaj do të marrë pjesën më të madhe të dëmit. Dhe në disa raste, kostoja për të riparuar atë dëm mund të bjerë mbi ju, jo në ndërtesë – kjo varet nga kushtet e kontratës tuaj. Si e tillë, ju mund të përballeni me kosto më të larta të sigurimit të pronarëve të shtëpive kur blini një apartament nën çati (megjithëse nëse jeni në gjendje të përballoni një apartament nën çati për të filluar, kostoja e policës suaj mund të mos jetë aq shqetësuese sa mundimi i riparimeve).

3. Hapësira të jashtme që nuk janë vërtet të përdorshme

Një përfitim kryesor i të jetuarit në një apartament nën çati është qasja në një ballkon. Por nëse jetoni në një ndërtesë të lartë dhe apartamenti juaj nën çati është në katin e fundit, mund të mos e përdorni atë hapësirë ​​shumë shpesh për shkak të një gjëje: erës. Kjo mund të mos jetë një çështje nëse jeni në katin e shtatë ose të tetë të një ndërtese, por nëse jeni në katin e 40 -të, mund të rezultojë problematike.

4. Inventari i kufizuar

Apartamentet nën çati janë më të vështira për t’u gjetur sesa apartamentet standarde. Nëse e keni zemrën të vendosur në një apartament nën çati, mund t’ju duhet të prisni më shumë sesa dëshironi të mbyllni një blerje ose të nënshkruani një qira.

5. Shumë luks

Nëse jeni tipi modest, mund të zbuloni se një apartament nën çati nuk përputhet me shijen tuaj. Ekziston edhe stigma e të jetuarit në një apartament nën çati – meqenëse ato kanë tendencë të jenë luksoze dhe kushtojnë shumë para, miqtë ose kolegët tuaj mund të fillojnë t’ju trajtojnë ndryshe pasi të mësojnë se e keni blerë ose marrë me qira.

A është një apartament nën çati i duhuri për ju?

Nëse jeni në gjendje të mendoni edhe për një apartament nën çati, kjo do të thotë që ju ndoshta jeni mjaft të pasur. Por edhe nëse është kështu, mund të ketë gjëra të tjera për të cilat dëshironi të shpenzoni paratë tuaja, pavarësisht nëse janë udhëtime, arsimimi i fëmijëve tuaj ose investime të tjera në prona të paluajtshme. Si e tillë, mendoni nëse komoditetet e ofruara nga një apartament nën çati janë me vlerë të çmimit të përfshirë.

Nga ana tjetër, ka diçka për të thënë për prestigjin e të jetuarit në një apartament nën çati. Nëse kjo është diçka që është e rëndësishme për ju, nuk ka asgjë të keqe të shkoni pas saj – ju e keni fituar atë.

Join The Discussion

Compare listings

Compare