A duhet të marr me qira një shtëpi apo apartament?

Kur jeni duke kërkuar për vendin tuaj të ëndrrave për të jetuar, zgjedhja e vendndodhjes nuk është vendimi i vetëm që duhet të merrni. Ju gjithashtu do të duhet të vendosni nëse dëshironi të merrni me qira një shtëpi apo apartament. Marrja me qira e një apartamenti ose shtëpie ka të mirat dhe të këqijat, dhe të kuptuarit se çfarë të presësh mund t’ju ndihmojë të merrni një vendim të informuar. Faktorë si kostoja, hapësira dhe komoditeti luajnë në këtë zgjedhje. Shumë varet nga preferencat dhe nevojat personale, kështu që ja çfarë duhet të dini kur zgjidhni llojin e banesave me qira që funksionon më mirë për nevojat tuaja unike.

Marrja me qira e një apartamenti kundrejt shtëpisë: Të mirat dhe të këqijat e marrjes me qira të një apartamenti

Nëse jeni duke menduar nëse duhet të merrni me qira një shtëpi apo një apartament, do të dëshironi të shikoni mirë avantazhet dhe disavantazhet e secilit lloj banese. Jetesa në apartament vjen me pjesën e saj të përfitimeve, por do të keni edhe disa disavantazhe për t’u përballur.

Avantazhet e marrjes me qira të një apartamenti përfshijnë:

Kostoja: Qiramarrësit e vetëdijshëm për koston do të duan të konsiderojnë seriozisht zgjedhjen e një apartamenti. Njësitë e apartamenteve janë zakonisht më pak të kushtueshme për t’u marrë me qira se një shtëpi e tërë. Nuk do t’ju duhet të paguani për hapësirë ​​dhe shërbime shtesë. Qiraja juaj mujore mund të përfshijë edhe fatura si ngrohje, ftohje, energji elektrike dhe ujë, por edhe nëse jeni përgjegjës për ato fatura vetë, ato ka të ngjarë të kushtojnë shumë më pak se faturat e shërbimeve për një shtëpi.

Komoditeti: Komoditetet e apartamenteve shkojnë përtej lëvizjes brenda dhe jashtë. Në varësi të qytetit, do të gjeni shumë apartamente të rrethuara nga opsione argëtimi, dyqane me akses të lehtë dhe shumë restorante. Nëse dëshironi të keni gjithçka që ju nevojitet brenda një shëtitjeje të shkurtër, ka të ngjarë ta merrni atë nga një apartament. Edhe nëse nuk mund të ecni drejtpërdrejt në destinacionin tuaj, ka të ngjarë të keni transport publik që ju çon atje afër njësisë tuaj.

Mirëmbajtja: Kompanitë e menaxhimit të pronës dhe pronarët zakonisht merren me shërbimet komunale dhe mirëmbajtjen e apartamenteve. Nuk do të keni nevojë të shqetësoheni për rregullimin e problemeve në njësinë tuaj vetë.

Disavantazhet e marrjes me qira të një apartamenti përfshijnë:

Hapësirë ​​e kufizuar: Të marrësh me qira një apartament do të thotë të kesh më pak hapësirë ​​në emrin tënd. Hapësira më e vogël do të kufizojë gjithashtu gjërat që mund të sillni me vete. Mund të keni gjithashtu hapësirë ​​të kufizuar (ose aspak) të jashtme ku mund të përdorni.

Kreativiteti i kufizuar: Shumica e apartamenteve nuk do t’ju ofrojnë shumë mundësi për të ushtruar kreativitet nëpërmjet rimodelimit ose rinovimit. Edhe nëse menaxhimi i apartamentit tuaj nuk i ndalon ndryshimet e dizajnit (dhe shumë do ta bëjnë), hapësira e kufizuar do t’ju pengojë.

Hapësira e përbashkët: Nëse muret e përbashkëta nuk janë gjëja juaj, banesa në apartament mund të mos ofrojë zgjedhjen më të mirë. Mund t’ju duhet të përballeni me fqinjët e zhurmshëm dhe të pavëmendshëm.

Të mirat dhe të këqijat e marrjes me qira të një shtëpie

Avantazhet e marrjes me qira të një shtëpie përfshijnë:

Hapësira: Nëse doni shumë hapësirë, marrja me qira e një shtëpie është mënyra më e mirë. Një shtëpi shpesh ofron dhoma individuale më të bollshme, si dhe zona më funksionale. Kjo përkthehet në përfitime si një dhomë ndenjeje dhe vend parkimi, për të mos përmendur hapësirën private në natyrë. Nëse dëshironi një kopsht ose oborr për të shijuar me miqtë, familjen dhe kafshët tuaja shtëpiake, shtëpitë zakonisht vijnë me shumë më tepër nga ajo hapësirë ​​e jashtme.

Privatësia: Strehimi për një familje do të thotë privatësi më e madhe sesa apartamentet në ndërtesa më të mëdha. Megjithëse do të keni ende fqinjë, hapësira do t’ju ndajë prej tyre.

Parkimi: Megjithëse disa apartamente mund të kenë një vend parkimi, shumë apartamente urbane nuk e kanë. Nëse keni një automjet, marrja me qira e një shtëpie me mundësi parkimi të integruar mund ta bëjë jetën e përditshme shumë më të lehtë.

Disavantazhet e marrjes me qira të një shtëpie përfshijnë:

Distanca më të mëdha: Ju do të gjeni shumicën e shtëpive në periferi, më larg nga qytetet dhe institucionet më të mëdha. Me shumë mundësi do t’ju duhet të udhëtoni në distanca më të mëdha për në punë, sende ushqimore dhe opsione argëtimi. Të kesh një makinë është një domosdoshmëri në shumë zona ku do të marrësh me qira një shtëpi gjithashtu.

Përgjegjësitë e mirëmbajtjes: E gjithë kjo hapësirë ​​shtesë do të thotë të bësh më shumë punë. Do t’ju duhet të pastroni më shumë dhoma, të kujdeseni për mirëmbajtjen e lëndinës ose oborrit tuaj dhe mund t’ju duhet të merreni vetë me problemet shtëpiake (mendoni: hidraulikun dhe shërbimet e tjera) në vend që thjesht të thërrisni menaxhimin e ndërtesës siç mundeni në një apartament.

Negociatat me qiradhënësin tuaj: Një individ mund të zgjedhë të japë me qira shtëpinë e tij. Ky person mund të mos jetë një pronar profesionist, kështu që ata mund të mos kenë një kuptim të plotë të qiramarrësve. Në këtë rast, mund t’ju duhet të negocioni dhe të komunikoni më shumë me ta për t’u lidhur me disa gjëra.

Nuk ka përgjigje të drejtë apo të gabuar në debatin e shkëlqyer të apartamentit kundër qirasë së shtëpisë. Zgjedhja më e mirë varet nga ajo që ju nevojitet dhe preferencat tuaja personale, kështu që njohja e të mirat dhe të këqijat e të dy llojeve të banesave do t’ju ndihmojë të vendosni nëse duhet të merrni me qira një apartament apo shtëpi. Pasi të zgjidhni llojin më të mirë të qirasë për nevojat tuaja, mund të gjeni lehtësisht vendin tuaj të ëndrrave për të marrë me qira.

Join The Discussion

Compare listings

Compare