Arsyet pse dhoma e gjumit ka aromë të keqe

A e dini se hulumtimet e fundit kanë treguar se njerëzit mund të dallojnë më shumë se 1 trilion aroma? Gjetjet tregojnë se shqisa jonë e nuhatjes është shumë më  theksuar sesa mendonim dikur, thotë Instituti Kombëtar i Shëndetit (NIH). Duke pasur parasysh aftësinë e hundës sonë për të zbuluar kaq shumë aroma, nuk është për t’u habitur që ne jemi më të rehatshëm në mjedise me aroma të këndshme.

Duke marrë parasysh që kalojmë rreth një të tretën e kohës në dhomat e gjumit, është një vend i ideal për të vlerësuar erën dhe cilësinë e ajrit të brendshëm. Këtu janë dhjetë hapa të thjeshtë që mund të ndërmerrni për ta bërë dhomën tuaj të nuhasë mirë (dhe të përmirësoni cilësinë e ajrit të shtëpisë tuaj në të njëjtën kohë).

A janë erërat e këndshme domosdoshmërisht të mira për cilësinë e ajrit të brendshëm?

Ne shpesh bëjmë supozime për cilësinë e ajrit bazuar në bazë të aromës që ka. Megjithatë, ky mund të mos jetë një test i besueshëm për cilësinë. Kudo që shkojmë, ka reklama për freskues ajri, qirinj aromatikë dhe produkte të tjera që synojnë t’i japin shtëpisë tuaj një aromë të mrekullueshme.

Largimi i aromave të këqija rreth shtëpisë tuaj është i rëndësishëm, por, në vend që të mbuloni aromën me kimikate potencialisht të dëmshme, duhet të filloni me të kuptuarit pse shtëpia juaj mban erë ashtu siç ka. Pasi të dini se nga vjen era, mund të merrni masa për të eliminuar plotësisht burimin.

Edhe kur një erë është e pranishme në dhomën tuaj, burimi i erës mund të mos jetë i dukshëm. Nëse dhoma juaj ka erë myku, ajo mund të shkaktohet nga diçka që quhet komponimet organike të paqëndrueshme mikrobike (mVOCs). Agjencia për Mbrojtjen e Mjedisit thotë, “për shkak se mVOC-të shpesh kanë erë të fortë ose të pakëndshme, ato mund të jenë burimi i “aromës së mykut” që shpesh shoqërohet me rritjen e mykut. Një erë e mykur sugjeron që myku po rritet në ndërtesë dhe duhet hetuar.”

Myku mund të gjendet praktikisht kudo në dhomën tuaj të gjumit – i fshehur në muret tuaja, në dritaret tuaja, nën qilimat tuaja ose në cep të banjës tuaj ngjitur me dhomën e gjumit. Ndërsa disa myk janë thjesht një shqetësim i pamjës, Qendrat për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve thonë se nëse mund të shihni ose nuhatni mykun, mund të jetë i pranishëm një rrezik për shëndetin.

Megjithëse është një shkak i zakonshëm i erërave të pakëndshme, myku nuk është burimi i vetëm i mundshëm që erëson dhomën tuaj. Burime të tjera të mundshme të erërave të këqija në dhomën tuaj përfshijnë:

Aksidentet me kafshët shtëpiake – Ndonjëherë edhe kafshët shtëpiake më të trajnuara mirë kanë aksidente. Pavarësisht nëse është një aksident i fshehur ose një aksident që pastroni menjëherë, aroma mund të mbetet për javë apo edhe muaj. Nëse lihet shumë gjatë, urina e kafshëve shtëpiake mund të depërtojë në tapet dhe të shkaktojë myk ose rritje të mykut.

Ushqimi i mbetur – Kontejnerët e vjetër të ushqimit ose pijeve mund të fillojnë të marrin erë. Edhe nëse nuk ka ushqim apo pije të dukshme në dhomën tuaj, njollat ​​e vjetra ose derdhjet mund të krijojnë gjithashtu një erë.

Rrobat e ndotura – Pengesa juaj e rrobave është një tjetër terren për rritjen e baktereve. Në fakt, një studim i botuar në Journal of Chromatography A zbuloi se “djersa nga sqetulla është pa erë derisa të bie në kontakt me bakteret në lëkurë – Corynebacterium spp. dhe disa lloje stafilokoku.” Studimi vazhdoi të diskutonte gjashtë lloje të përbërjeve organike të paqëndrueshme që gjenden në rrobat e ndotura. Nëse po nuhatni diçka të çuditshme, fajin mund ta kenë rrobat tuaja të ndotura.

Ajri i ndenjur – Ajri i ndenjur bllokon grimcat e ajrit si pluhuri, sporet e mykut dhe madje edhe tymi i duhanit nga rrobat tuaja. Kjo veçanërisht vërehët  në ditët e nxehta me lagështi. Nëse nuk keni ajrosje të duhur në dhomën tuaj, ajri i mban këto ndotës.

Pluhuri — Pluhuri përbëhet nga të gjitha llojet e gjërave bruto: lëkura e ngordhur, poleni, qimet dhe zbokthi i kafshëve shtëpiake, insektet, jashtëqitjet e insekteve dhe papastërtitë. Dhe ky është vetëm fillimi. Pluhuri jo vetëm që e bën dhomën tuaj të duket e pistë, por gjithashtu ndikon në cilësinë e ajrit tuaj dhe mund të shkaktojë një erë myku.

Join The Discussion

Compare listings

Compare