Blerja e tokës për ndërtimin e një shtëpie kundrejt blerjes së një shtëpie

Nëse jeni duke marrë parasysh blerjen e një shtëpie ekzistuese ose blerjen e një trualli mbi të cilin do të ndërtoni një shtëpi të re, të dyja opsionet kërkojnë hulumtime të konsiderueshme. Të dy opsionet gjithashtu kanë disa dallime të rëndësishme për të cilat duhet të jeni të vetëdijshëm në mënyrë që të merrni një vendim të informuar.

Dallimi kryesor midis blerjes së tokës për ndërtimin e një shtëpie dhe blerjes së një shtëpie

Një nga ndryshimet midis të dyve është mënyra e strukturimit të kredive. Hipotekat vijnë në një sërë opsionesh që i përshtaten nevojave dhe buxhetit tuaj, por ka shumë më pak mundësi për blerjen e tokës. Shumë hua për tokën duhet të paguhen plotësisht brenda tre deri në pesë vjet.

Normat e interesit dhe pagesat paraprake janë gjithashtu zakonisht më të larta për huatë për tokën sesa për hipotekat. Një parapagim tipik mund të shkojë nga 20-50%. Sidoqoftë, disa banka do të lejojnë një pagesë më të ulët paraprake nëse keni një rezultat të shkëlqyeshëm të kredisë. Sigurimi i një norme më të ulët interesi është shumë më e vështirë, megjithatë, pasi huatë vetëm për tokën janë më të rrezikshme për huadhënësin pasi në të vërtetë nuk ka ndonjë kolateral, siç është një shtëpi. Prandaj, huadhënësit janë më pak të prirur të ofrojnë norma më të ulëta interesi.

Një nga përfitimet e blerjes së tokës me para në dorë është se shuma që paguani për tokën mund të përdoret si një paradhënie për kredinë tuaj të ndërtimit kur të jeni gati për të filluar ndërtimin e shtëpisë tuaj. Huadhënësit gjithashtu mund të përfshijnë blerjen e tokës tuaj brenda huasë tuaj të ndërtimit në disa raste.

Shumica e ekspertëve rekomandojnë blerjen e tokës me para, nëse e keni. Një specialist i tokës mund t’ju këshillojë mbi opsionet tuaja, dhe një këshilltar financiar mund t’ju ndihmojë në likuidimin e aseteve ose rregullimin e opsioneve të financimit.

Arsyet për të marrë parasysh blerjen e tokës

Në shumë fusha, tregu i sotëm i banesave është mjaft konkurrues. Shtëpitë e reja po rrëmbehen para se të përfundojnë ndërtimin. Shtëpitë e vjetra mund të vijnë me probleme të vjetra në shtëpi. Nëse tregu aktual i banesave thjesht nuk ofron atë që ju nevojitet, atëherë blerja e tokës dhe ndërtimi i shtëpisë tuaj sipas specifikimeve tuaja mund të jetë një opsion shumë më i zbatueshëm.

Blerja e tokës rurale gjithashtu ju jep më shumë liri dhe më pak ndërhyrje nga fqinjët e afërt dhe HOA të kushtueshme. Nëse ju pëlqen ideja për të qenë në gjendje të bëni më shumë nga ajo që dëshironi në tokën tuaj pa besëlidhje dhe kufizime në lagje, atëherë edhe një herë, blerja e tokës tuaj private është ndoshta një zgjedhje e mirë për ju.

Gjërat për ti konsideruar kur blini tokë

Ju do të duhet të kuptoni nëse buxheti juaj lejon një blerje toke dhe ndërtimin e një shtëpie. Përveç kostove të ndërtimit, gjithashtu do të duhet të merrni parasysh kostot shtesë duke përfshirë, por pa u kufizuar në, lejet, tarifat, rregullimet e tokës – nëse është e nevojshme, dhe koston e ujit të rrjedhshëm, kanalizimeve dhe linjave të shërbimeve në shtëpi. Udhëzimi i një profesionisti të tokës është jetik për këtë proces.

Si të gjeni tokë për të blerë për ndërtimin e një shtëpie

Kur kërkoni tokë për të blerë, do të dëshironi të mbani shërbimet e një agjenti të kualifikuar të tokës rurale në krahasim me një agjent banimi të pasurive të patundshme. Një agjent i pasurive të paluajtshme pa arsim ose përvojë në trajtimin e transaksioneve të tokës mund të përfundojë ose duke humbur kohën tuaj, duke ju kushtuar shumë para, ose të dyja. Filloni të kërkoni për një agjent të kualifikuar pranë jush ose shfletoni pronat e listuara nga agjentë të kualifikuar për të filluar. Sigurohuni që të intervistoni agjentët që po mendoni të konfirmoni se ata kanë përvojën e nevojshme për t’ju ndihmuar të arrini qëllimet tuaja.

Join The Discussion

Compare listings

Compare