Çfarë duhet të bëni nëse gjeni myk në apartamentin tuaj?

Pavarësisht nëse jeni gati të nënshkruani një kontratë qiraje ose tashmë jeni në një apartament, duhet të dini shenjat treguese të mykut. Myku mund të çojë në dëmtim të pronës, si dhe në një sërë problemesh shëndetësore, kështu që ju do të dëshironi të kujdeseni për çdo problem myku sapo t’i zbuloni ato. Duke mësuar shenjat dhe simptomat e mykut të apartamentit, do të dini kur duhet të ndërmerrni veprime.

Çfarë është myku?
Të kuptuarit e ndryshimit midis mykut dhe mykut është thelbësor kur mendoni se keni një problem. Ndërsa ju nuk dëshironi asnjërën në banesën tuaj, do ta keni më të lehtë të hiqni qafe mykun. Myku dhe myku janë të dy kërpudha. Ndryshe nga myku, myku rritet vetëm në sipërfaqe. Myku është zakonisht i bardhë ose gri, megjithëse mund të bëhet i zi ndërsa kërpudhat rriten. Nëse gjeni myk, mund ta frenoni situatën me një pastrim të plotë.

Myku është zakonisht i paqartë dhe mund të vijë në nuanca të shumta, duke përfshirë jeshile, të bardhë, të verdhë dhe të zezë. Myku futet në materiale, gjë që e bën të vështirë heqjen e infeksioneve të mykut. Infektimi i mykut mund të rezultojë në zona të infektuara, siç janë pjesët e dyshemesë dhe mureve, që kanë nevojë për heqje fizike.

Shenjat e mykut në një apartament

Kujdes nga këto shenja të mykut në një apartament:

-Një erë e “off”: Nëse vëreni një erë myku në njësinë tuaj, ajo mund të vijë shumë mirë nga myku. Kontrolloni për shenja të mëtejshme. Edhe nëse nuk shihni menjëherë asgjë të dukshme, një erë e mykur do të thotë që do të dëshironi të hetoni më shumë.
-Njollat ​​e pista: myku nuk është gjithmonë i dukshëm, por njerëzit mund ta ngatërrojnë atë me njolla si bloza ose papastërtia kur është. Mos harroni se myku mund të vijë në ngjyra, përmasa dhe forma të ndryshme, kështu që mos supozoni se jeni të pastër nëse ajo pikë e çuditshme nuk është e zezë. Një vend i vogël i mykut mund të nënkuptojë se keni më shumë myk që fshihet pas mureve ose në zona të tjera.
-Rrjedhjet: Për shkak se myku ka nevojë për lagështi, një rrjedhje në njësinë tuaj mund të çojë në myk. Myku shpesh ekziston rreth tubave para dhe pas mureve. Nëse keni një rrjedhje, rregullojeni menjëherë dhe më pas kontrolloni për shenja myku. Shkaqet kryesore të mykut përfshijnë rrjedhjet nga një njësi tjetër, njësitë e bllokuara PTAC dhe zorrët e thyer të makinës larëse.

  • Kondensimi: Përsëri, shumë lagështi krijon kushtet e duhura për mykun. Kondensimi mblidhet kur në ajër ka shumë lagështi. Lagështia e lartë mund ta përkeqësojë kondensimin dhe, si rrjedhojë, kushtet për rritjen e mykut edhe më të mira.
    -Përmbytja: Po kështu, përmbytja shpesh çon në myk. Edhe nëse përmbytja ka ndodhur pak më parë, ju mund të keni myk që u rrit pa u zbuluar dhe po shfaqet vetëm tani.

Çfarë duhet të bëni nëse gjeni myk në banesën tuaj?

Duhet të veproni menjëherë nëse zbuloni myk në banesën tuaj. Njoftoni menjëherë pronarin tuaj dhe merrni parasysh t’i kërkoni që t’i drejtohen një inspektori profesionist të mykut. Myku priret të rritet në vende të fshehura, si pas pajisjeve ose mureve, dhe profesionistët kanë pajisjet e duhura për ta zbuluar atë.

Pasi ju ose një inspektor i mykut të ketë zbuluar një problem, pronari juaj duhet ta trajtojë problemin menjëherë. Ata mund ta pastrojnë vetë kallëpin ose të punësojnë dikë për ta bërë atë. Mbyllja e duhur e barrierave dhe parandalimi i rrjedhjeve, derdhjeve ose përmbytjeve të mëtejshme, më pas zëvendësimi, heqja ose zbardhja e zonave të prekura mund të zgjidhë problemin e mykut. Megjithatë, myku toksik mund të kërkojë një shërbim profesional për heqjen e mykut. Myku i zi toksik mund të përbëjë rrezik për njerëzit dhe mund të përhapet lehtësisht nëse nuk trajtohet siç duhet.

Nëse gjeni myk në pronën tuaj personale, mund ta diskutoni atë dëm me qiradhënësin tuaj. Megjithatë, në varësi të kushteve të marrëveshjes suaj të qirasë, mund t’ju duhet të zëvendësoni sendet tuaja personale. Ju mund të dërgoni një kërkesë në kompaninë tuaj të sigurimit të qiramarrësve.

Ju mund të ndërmerrni disa hapa për të parandaluar rritjen e mykut në radhë të parë. Thani çdo lagështi që shihni sa më shpejt të jetë e mundur dhe sigurohuni që të mos lini ujë të qëndruar askund. Pavarësisht nëse ai ujë vjen nga diçka që derdhni në dhomën e gjumit, ose është rreth lavamanit të kuzhinës, tharja e tij do të ndihmojë në ndalimin e një problemi të mykut përpara se të fillojë.

Nëse dyshoni për një problem myku, duhet të kontaktoni pronarin tuaj në shenjën e parë. Në këtë mënyrë, ju mund të punoni për të zgjidhur problemin dhe për të ruajtur shëndetin tuaj menjëherë.

Join The Discussion

Compare listings

Compare