Gjashtë hapa për të bërë pasi të blini një pronë toke

Blerja e një prone toke mund të jetë një investim i mençur. Pavarësisht nëse jeni duke kërkuar të ndërtoni një shtëpi në pronë, të kultivoni tokë bujqësore ose dëshironi që toka të zhvillohet për ndonjë qëllim tjetër, është e rëndësishme të ndërmerrni hapat e duhur pas blerjes për të siguruar që planet tuaja për pronën mund të realizohen pa probleme. Pas përfundimit të blerjes, do t’ju duhet të studioni me kujdes tokën tuaj, të rregulloni të gjitha dokumentet dhe ta vendosni pronën në një gjendje të mirë për të përmbushur planet tuaja për të.

1. Studioni Hartën Topografike

Para përfundimit të shitjes, duhet të merrni një hartë topografike të pronës nga shitësi dhe të kontrolloni që të jeni të sigurtë se e dini saktësisht se çfarë jeni duke blerë. Pasi të përfundojë shitja, një hap i parë i mirë është të studioni me kujdes hartën për të marrë shtrirjen e tokës. Nëse keni ndërmend të ndërtoni një shtëpi në pronë, identifikoni zonat e sheshta që mund të jenë të mira për të hedhur një themel, si dhe zonat që do të duhet të pastrohen nga gurët ose mbeturinat. Nëse planifikoni të rritni bagëti, gjithashtu mund të planifikoni se ku mund të kullosin dhe si të mbani kafshët tuaja të shkruara. Kjo hartë gjithashtu do t’ju tregojë kufijtë e saktë të pronës që keni blerë.

2. Vendosni Kufij

Nëse toka që sapo keni blerë nuk ka tashmë gardhe ose barriera natyrore që kalojnë përgjatë skajeve të pronës, ju do të dëshironi të vendosni kufij. Ka shumë arsye për ta bërë këtë. Nëse jeni duke përgatitur tokë bujqësore, do të dëshironi të mbani jashtë kafshët e egra, dhe nëse keni ndërmend të ndërtoni një shtëpi, kufijtë do të parandalojnë gjuetarët ose shkelësit e tjerë të ecin rreth pronës. Sigurohuni që të krijoni kufijtë tuaj bazuar në specifikimet e hartës topografike, e cila do t’ju tregojë saktësisht se sa shtrihet prona, dhe zgjidhni materialin për kufirin tuaj me mençuri. Gardhi prej druri është opsioni më tërheqës nga ana vizuale, por nëse po kërkoni të mbani bagëtinë brenda ose jashtë grabitqarët, telat me gjemba janë zakonisht më të mirat.

3. Vlerësoni tokën tuaj

Nëse keni ndërmend të ndërtoni një shtëpi, ose struktura të tjera të tilla si një hambar ose garazh, do të dëshironi që toka juaj të vlerësohet në mënyrë profesionale pas blerjes. Punësoni një ndërtues lokal për të vëzhguar tokën; ato mund të marrin parasysh kushtet topografike, kullimin, drejtimin e diellit, privatësinë dhe faktorë të tjerë që do të ndihmojnë në përcaktimin se ku në pronën vendosni të ndërtoni. Shumë kompani ofrojnë vlerësime falas në vend për klientët që synojnë të ndërtojnë.


4. Hiqni plehrat

Ju do të habiteni se sa mbeturina mund të grumbullohen në parcela të mëdha toke, veçanërisht nëse ato ishin të panjohura ose të papërdorura para blerjes tuaj. Cilado qoftë qëllimi juaj për pronën, ju do të dëshironi të pastroni tokën tuaj nga plehrat. Kjo do të përmirësojë tërheqjen e saj vizuale, do ta bëjë atë gati për zhvillim dhe do t’i mbajë bagëtitë nga kontakti me mbeturinat. Disa plehra do të jenë të dukshme, por mbani në mend se sendet si qelqi dhe metali i ndryshkur shpesh qëndrojnë pak poshtë shtresës së sipërme të tokës, gjë që mund t’i bëjë ata të përzihen me tokën. Kontrolloni me kujdes të gjithë pronën; herë pas here, madje mund të gjeni diçka interesante ose të dobishme midis mbeturinave.

5. Pastroni Tokën

Pasi të keni hequr plehrat, do t’ju duhet të pastroni tokën nga gurët pengues, pemët e rrëzuara ose mbeturinat e tjera që mund të shkaktojnë probleme për zhvillimin e tokës. Me shumë mundësi do të keni nevojë të punësoni profesionistë për të ndihmuar në nxjerrjen e shkëmbinjve të mëdhenj ose pastrimin e pemëve masive; edhe pse nëse zotëroni një sharrë elektrike me zinxhir të besueshëm, shpesh mund t’i prisni pemët vetë dhe pastaj t’i hiqni ato ose t’i përdorni copat për dru zjarri. Mos e përfundoni këtë hap derisa të keni vëzhguar me kujdes pronën tuaj dhe të zgjidhni se ku do të ndërtoni, pasi ka të ngjarë të keni nevojë të pastroni në mënyrë më të plotë vendin e themelit për shtëpinë, hambarin ose ndërtesën tuaj.

6. Takoni Fqinjët

Një nga hapat më të rëndësishëm pas blerjes së tokës nuk ka të bëjë me ndërtimin ose financat. Duke u prezantuar me fqinjët tuaj, ju jo vetëm që fitoni miq të mundshëm, por nëse fqinjët kanë jetuar në pronën e tyre për një kohë të gjatë, ata mund të jenë në gjendje të ofrojnë këshilla për pastrimin dhe zhvillimin e tokës. Për më tepër, të qenit në marrëdhënie të mira me fqinjët tuaj mund të jetë një shpëtim nëse keni ndonjëherë një urgjencë mjekësore ose një situatë tjetër krize.

Duke ndjekur me kujdes këto gjashtë hapa, do të siguroheni që jeni gati për të punuar ose jetuar në tokën që sapo keni blerë. Gjëja më e rëndësishme është të kesh një plan për atë që do të bësh me tokën; ndërsa këto hapa gjithmonë do të duhet të ndërmerren në njëfarë kapaciteti, saktësisht se si do të veproni do të varet nga synimet tuaja për tokën. Për sa kohë që bëni blerjen e pronës pas blerjes dhe punësoni profesionistë kur është e nevojshme, do ta keni tokën gati për bujqësi, ndërtimin e një shtëpie ose zhvillimi të pronës tjetër në një kohë të shkurtër

Gjashtë hapa për të bërë pasi të blini një pronë toke

Blerja e një prone toke mund të jetë një investim i mençur. Pavarësisht nëse jeni duke kërkuar të ndërtoni një shtëpi në pronë, të kultivoni tokë bujqësore ose dëshironi që toka të zhvillohet për ndonjë qëllim tjetër, është e rëndësishme të ndërmerrni hapat e duhur pas blerjes për të siguruar që planet tuaja për pronën mund të realizohen pa probleme. Pas përfundimit të blerjes, do t’ju duhet të studioni me kujdes tokën tuaj, të rregulloni të gjitha dokumentet dhe ta vendosni pronën në një gjendje të mirë për të përmbushur planet tuaja për të.

1. Studioni Hartën Topografike

Para përfundimit të shitjes, duhet të merrni një hartë topografike të pronës nga shitësi dhe të kontrolloni që të jeni të sigurtë se e dini saktësisht se çfarë jeni duke blerë. Pasi të përfundojë shitja, një hap i parë i mirë është të studioni me kujdes hartën për të marrë shtrirjen e tokës. Nëse keni ndërmend të ndërtoni një shtëpi në pronë, identifikoni zonat e sheshta që mund të jenë të mira për të hedhur një themel, si dhe zonat që do të duhet të pastrohen nga gurët ose mbeturinat. Nëse planifikoni të rritni bagëti, gjithashtu mund të planifikoni se ku mund të kullosin dhe si të mbani kafshët tuaja të shkruara. Kjo hartë gjithashtu do t’ju tregojë kufijtë e saktë të pronës që keni blerë.

2. Vendosni Kufij

Nëse toka që sapo keni blerë nuk ka tashmë gardhe ose barriera natyrore që kalojnë përgjatë skajeve të pronës, ju do të dëshironi të vendosni kufij. Ka shumë arsye për ta bërë këtë. Nëse jeni duke përgatitur tokë bujqësore, do të dëshironi të mbani jashtë kafshët e egra, dhe nëse keni ndërmend të ndërtoni një shtëpi, kufijtë do të parandalojnë gjuetarët ose shkelësit e tjerë të ecin rreth pronës. Sigurohuni që të krijoni kufijtë tuaj bazuar në specifikimet e hartës topografike, e cila do t’ju tregojë saktësisht se sa shtrihet prona, dhe zgjidhni materialin për kufirin tuaj me mençuri. Gardhi prej druri është opsioni më tërheqës nga ana vizuale, por nëse po kërkoni të mbani bagëtinë brenda ose jashtë grabitqarët, telat me gjemba janë zakonisht më të mirat.

3. Vlerësoni tokën tuaj

Nëse keni ndërmend të ndërtoni një shtëpi, ose struktura të tjera të tilla si një hambar ose garazh, do të dëshironi që toka juaj të vlerësohet në mënyrë profesionale pas blerjes. Punësoni një ndërtues lokal për të vëzhguar tokën; ato mund të marrin parasysh kushtet topografike, kullimin, drejtimin e diellit, privatësinë dhe faktorë të tjerë që do të ndihmojnë në përcaktimin se ku në pronën vendosni të ndërtoni. Shumë kompani ofrojnë vlerësime falas në vend për klientët që synojnë të ndërtojnë.


4. Hiqni plehrat

Ju do të habiteni se sa mbeturina mund të grumbullohen në parcela të mëdha toke, veçanërisht nëse ato ishin të panjohura ose të papërdorura para blerjes tuaj. Cilado qoftë qëllimi juaj për pronën, ju do të dëshironi të pastroni tokën tuaj nga plehrat. Kjo do të përmirësojë tërheqjen e saj vizuale, do ta bëjë atë gati për zhvillim dhe do t’i mbajë bagëtitë nga kontakti me mbeturinat. Disa plehra do të jenë të dukshme, por mbani në mend se sendet si qelqi dhe metali i ndryshkur shpesh qëndrojnë pak poshtë shtresës së sipërme të tokës, gjë që mund t’i bëjë ata të përzihen me tokën. Kontrolloni me kujdes të gjithë pronën; herë pas here, madje mund të gjeni diçka interesante ose të dobishme midis mbeturinave.

5. Pastroni Tokën

Pasi të keni hequr plehrat, do t’ju duhet të pastroni tokën nga gurët pengues, pemët e rrëzuara ose mbeturinat e tjera që mund të shkaktojnë probleme për zhvillimin e tokës. Me shumë mundësi do të keni nevojë të punësoni profesionistë për të ndihmuar në nxjerrjen e shkëmbinjve të mëdhenj ose pastrimin e pemëve masive; edhe pse nëse zotëroni një sharrë elektrike me zinxhir të besueshëm, shpesh mund t’i prisni pemët vetë dhe pastaj t’i hiqni ato ose t’i përdorni copat për dru zjarri. Mos e përfundoni këtë hap derisa të keni vëzhguar me kujdes pronën tuaj dhe të zgjidhni se ku do të ndërtoni, pasi ka të ngjarë të keni nevojë të pastroni në mënyrë më të plotë vendin e themelit për shtëpinë, hambarin ose ndërtesën tuaj.

6. Takoni Fqinjët

Një nga hapat më të rëndësishëm pas blerjes së tokës nuk ka të bëjë me ndërtimin ose financat. Duke u prezantuar me fqinjët tuaj, ju jo vetëm që fitoni miq të mundshëm, por nëse fqinjët kanë jetuar në pronën e tyre për një kohë të gjatë, ata mund të jenë në gjendje të ofrojnë këshilla për pastrimin dhe zhvillimin e tokës. Për më tepër, të qenit në marrëdhënie të mira me fqinjët tuaj mund të jetë një shpëtim nëse keni ndonjëherë një urgjencë mjekësore ose një situatë tjetër krize.

Duke ndjekur me kujdes këto gjashtë hapa, do të siguroheni që jeni gati për të punuar ose jetuar në tokën që sapo keni blerë. Gjëja më e rëndësishme është të kesh një plan për atë që do të bësh me tokën; ndërsa këto hapa gjithmonë do të duhet të ndërmerren në njëfarë kapaciteti, saktësisht se si do të veproni do të varet nga synimet tuaja për tokën. Për sa kohë që bëni blerjen e pronës pas blerjes dhe punësoni profesionistë kur është e nevojshme, do ta keni tokën gati për bujqësi, ndërtimin e një shtëpie ose zhvillimi të pronës tjetër në një kohë të shkurtër

Join The Discussion

Compare listings

Compare