Kafshët dhe dëmtuesit e tjerë që mund të shkatërrojnë shpejt çatinë tuaj

Çatia juaj është ajo që mbron familjen tuaj nga elementet dhe rreziqet e tjera jashtë shtëpisë. Sidoqoftë, çatia është e ndjeshme ndaj dëmtimit, veçanërisht nga insekte, zogj ose brejtës të ndryshëm që mund të shkatërrojnë shpejt çatinë tuaj.

 

Zogjtë

Mund të ju pëlqejë të dëgjoni zogj që këndojnë në oborrin tuaj, por ju nuk doni t’i dëgjoni ata duke kënduar në çatinë tuaj. Megjithëse zogjtë nuk janë shumë të rëndë, ata kanë disa talona që mund të grisin çatinë, dhe disa do të zhyten në çati duke kërkuar insekte për të ngrënë. Mund të përkeqësohet edhe më shumë nëse zogjtë vendosin të ndërtojnë një fole në çatinë tuaj. Me shumë gjasa, foleja do të jetë në ulluqet tuaja. Sidoqoftë, këto fole mund të bllokojnë ulluqet dhe të krijojnë pellgje uji që mund të rrjedhin përmes çatisë ose në themel të shtëpisë tuaj.

Brejtësit

Brejtësit pëlqejnë të jetojnë në muret e shtëpive për ngrohtësi dhe ata shpesh arrijnë në çati nëse nuk zbulohen dhe çrrënjosen në kohën e duhur. Sapo të hyjnë në çatinë tuaj, ata mund të hanë materialin e ndërtimit, izolimin në mure ose në papafingo. Për më tepër, brejtësit që nuk janë shfarosur ka gjasa të kenë fëmijë që do të jetojnë në muret dhe çatinë tuaj. Nëse vëreni një tingull thumbues në muret ose tavanet e shtëpisë tuaj, ka të ngjarë të keni brejtës. Një shenjë tjetër për të kërkuar nëse keni brejtës, është të kontrolloni nëse janë kafshuar ose kërcëllirë muret, telat ose materialet e tjera përreth shtëpisë tuaj.

 

Termitet ( Milingonat e bardha )

Edhe pse çatia juaj mund të mos ketë zona druri, ka gjasa të ketë dru poshtë, kështu që është e rëndësishme rregullisht të mbroheni nga këta dëmtues që hanë dru. Nëse keni termite, druri në zonën e infektuar do të fillojë të bëhet gjithnjë e më i hollë derisa të fillojnë të shfaqen vrima. Do të jetë më e vështirë për të kontrolluar temperaturën dhe shtëpia juaj nuk do të mbrohet nga dëmtimi i shiut dhe ujit. Edhe pse termitet preferojnë dru, ata gjithashtu tërhiqen edhe nga materiale të tjera, si letër, karton, pambuk dhe gjithçka tjetër që përmban celulozë. Termitet madje do të përtypin përmes plastikës për të arritur në vaktin e tyre të zgjedhur.

 

Bletët

Është e rëndësishme që të mbrojmë bletët, por kjo nuk do të thotë që ne duam që ato të jetojnë në çatitë tona. Nëse bletët vendosin të ndërtojnë një zgjua në çatinë tuaj, ato do të hanë në të për të siguruar vend. Bletët gjithashtu do të shtojnë shumë peshë në çatinë tuaj, duke e peshuar potencialisht deri në dëmtimin e strukturës. Për të mos harruar mundësinë e pickimit nëse hapni një dritare në katin e sipërm!

Nëse keni vërejtur dëmtim të çatisë tuaj të shkaktuar nga ndonjë prej këtyre krijesave, do të duhet të kontrolloni çatinë tuaj. Pasi të keni pastruar dëmtuesit, një kontraktor banimi mund t’ju tregojë nëse dëmi është mjaft serioz për të kërkuar një zëvendësim të plotë të çatisë ose nëse thjesht keni nevojë për disa riparime.
Këta dëmtues nuk janë domosdoshmërisht një telash në natyrë, megjithatë ata do të jenë telash në shtëpinë tuaj. Ka shumë mënyra natyrore për të parandaluar këto krijesa që të bëhen komode në pronën tuaj. Nëse ato taktika nuk funksionojnë, thirrni profesionistët e kësaj fushe qe të ju ndihmojnë.

Join The Discussion

Compare listings

Compare