Keni plan të zhvendoseni? Merrni parasysh këta faktorë kur përgatitni buxhetin tuaj.

Mos lejoni që t`ju befasojnë shpenzimet e papritura, nga ndryshimet në stilin e jetes deri tek taksat vendore.

Ndoshta po kërkoni një fillim të ri, një vend ku mund të godisni butonin e rivendosjes dhe të kërkoni një punë të re ose një mënyrë të re jetese.

Cilado qoftë arsyeja juaj për të konsideruar një lëvizje, tani është një kohë e mirë për t’u përgatitur financiarisht për të siguruar që kalimi në shtëpinë tuaj të re të jetë sa më i qetë.

Zbulimi i çështjeve të parave që lidhen me një lëvizje – para, gjatë dhe pas – është pengesa më e madhe emocionale për njerëzit që duan të lëvizin. Dhe ndoshta është për ju, gjithashtu.

Lexoni për të mësuar se cilët faktorë duhet të keni parasysh kur planifikoni zhvendosjen tuaj:

1. Kontrolloni rezultatet tuaja të kreditit

Rezultatet e kreditit janë shumë të rëndësishme – ato mund të ndikojnë sa do të kushtojë strehimi juaj – apo edhe nëse do të jeni në gjendje të merrni me qira ose të blini shtëpinë që dëshironi.

Nëse blini një shtëpi, rezultatet e kreditit do t’ju ndihmojnë të përcaktoni nëse kualifikoheni për një hipotekë dhe çfarë norme interesi do të paguani për të.

Mund të duhen disa muaj për të rritur rezultatet tuaja, dhe ia vlen të merrni kohë për ta bërë këtë, veçanërisht nëse keni mbetur prapa në faturat tuaja ose nuk keni pasur kohë për të ndërtuar një histori krediti.

2. Krahasoni koston e vendosjes së një kulmi mbi kokën tuaj këtu dhe atje

Për qiramarrësit:

Nëse po kërkoni të ndani qiranë me një shok dhome, mund të shfletoni listat e shokëve të dhomës në internet ose të përdorni një nga disa faqe në internet që përputhen me shokët e dhomës për të vlerësuar koston e ndarjes së një shtëpie.

Për blerësit:
Ju mund të krahasoni koston e një shtëpie tipike në qytetet në të gjithë vendin. Nëse keni një lagje të caktuar në mendje, gjithashtu mund të kërkoni me kod postar. Për të stërvitur shtëpitë në rangun tuaj të çmimeve, përdorni kërkimin e përgjithshëm të shtëpisë.

3. Llogarisni shpenzimet shtesë në javët ose muajt tuaj të parë

Ka të ngjarë të ketë një periudhë kalimi nga e vjetra në të re. Nëse nuk keni fatin të keni miq ose familje për të qëndruar me të ose një punëdhënës që siguron një ndihmë strehimi ndërsa kërkoni një shtëpi të re, do t’ju duhet një vend për të qëndruar ndërsa shikoni ose prisni të mbylleni.

Disa kosto të tjera që duhen marrë parasysh për qiramarrësit përfshijnë:

Kostot e para të lëvizjes në një apartament të ri, të cilat mund të përfshijnë tarifat e aplikimit, depozitat e sigurisë dhe kontrollet e historisë.

Nëse keni një kafshë shtëpiake, mund t’ju kërkohet të paguani një depozitë më të lartë të sigurisë dhe/ose një tarifë shtesë mujore.

Në disa vende, qiratë nuk vijnë me frigorifer, prandaj sigurohuni që shtëpia juaj e re do të jetë e pajisur me një të tillë. Blerja e një frigoriferi të ri të ri mund t’ju kushtojë qindra dollarë.

Nëse shërbimet komunale nuk përfshihen në qiranë, do të dëshironi t’i merrni parasysh ato, si dhe çdo depozitë që mund t’ju duhet të paguani para se një kompani shërbimesh të ofrojë shërbim. Kostot e shërbimeve mund të ndryshojnë shumë midis qyteteve, dhe faturat gjithashtu do të ndryshojnë bazuar në madhësinë e shtëpisë tuaj dhe modelet e motit që ndikojnë në konsumin. Nëse ka të ngjarë të përdorni kondicioner ose ngrohje 24/7, gjërat mund të kushtojnë shpejt.

4. Krahasoni taksat dhe tarifat

Çdo shtet, qark dhe bashki ka mënyrën e vet për të mbajtur dritat ndezur, rrugët e mirëmbajtura dhe shërbimet që funksionojnë. Disa shtete mbështeten në taksat mbi të ardhurat, ndërsa të tjerat mbështeten kryesisht në taksën e shitjes dhe tarifat e tjera për të ofruar shërbime thelbësore.

Se si ato taksa do të shfaqen për ju në një lëvizje midis shteteve do të varet nga mënyra se si vendosen taksat. Krahasoni atë që po paguani aktualisht me atë që mund të prisni të paguani në shtëpinë tuaj të re

 5. Krahasoni kostot e jetesës

Nuk është sekret që disa vende janë më të shtrenjta se të tjerat. Për të parë se sa larg mund të shkojnë dollarët tuaj në shtëpinë tuaj të re në krahasim me atë ku jetoni tani.

Nëse e ndryshoni dhe lëvizni nga një zonë rurale ose periferi në një qytet ose anasjelltas, mund të merrni parasysh edhe koston e transportit.

Tregtimi i një jete rurale ose periferike për një qytet mund të eliminojë nevojën për një makinë. Nëse po lëvizni nga një qytet në një vend pa transport publik të shpeshtë dhe të besueshëm, mund të dëshironi të merrni parasysh koston e blerjes, regjistrimit dhe/ose posedimit të një makine.

6. Rezervat emergjente

Nëse plani A nuk funksionon, është gjithmonë mirë të keni një plan rezervë që përfshin një rezervë të parave të gatshme emergjente.

Ju nuk keni nevojë të planifikoni për lëvizjen tuaj të ardhshme sikur të jetë një goditje në hënë, por mund të ndihmojë për të thirrur në gjërat që mendoni se mund t’ju pengojnë. Miliona njerëz lëvizin çdo vit, dhe nuk ka asnjë arsye që ju të mos jeni një prej tyre.

Join The Discussion

Compare listings

Compare