Kur është koha e duhur që ju të blini një shtëpi?

Nëse po mendoni të blini një shtëpi të re në vitin 2022, ia vlen të keni parasysh se periudha të ndryshme të vitit janë më të ngarkuara se të tjerat dhe kjo ndikon si në zgjedhjen që do të keni, ashtu edhe në çmimin që do të paguani.

Kuptimi i procedures së shitjes së shtëpive

Koha më e mirë për të blerë një pronë është kur ka shumë aksione dhe pak blerës, pasi ka më shumë gjasa të gjeni shtëpinë tuaj të përsosur dhe të merrni ofertën më të mirë. Nëse ka pak shtëpi në dispozicion, mund të përfundoni në një luftë ofertash me blerës të tjerë. Zbulimi i periudhës më të mirë të vitit për të blerë një shtëpi mund të shpërblehet, qoftë kjo në formën e blerjes së një pazari ose gjetjes së pronës suaj të përsosur.

Pushimet shkollore

Tregu i shtëpive familjare është më aktiv jashtë pushimeve shkollore. Familjet që kërkojnë të zhvendosen në një zonë të re me fëmijë të cilët vijojnë mësimet shkollore shpesh zgjedhin pranverën për të filluar hulumtimin e shtëpisë, në mënyrë që zhvendosjën ta bëjnë gjat pushimeve verore.

Faktorët ekonomikë

Tregu i banesave ndikohet edhe nga gjendja e ekonomisë, normat e interesit dhe inflacioni. Në dhjetor 2021, Banka e Anglisë rriti normat e interesit në 0.25% (nga 0.10%) gjatë rritjës së inflacionit, shumica e banesave zbusin rritjën e çmimeve.

Disa faktorë ndikojnë në zbaticën dhe mënyrën se si procedon tregu:

Stinët

Pranvera është një kohë e shkëlqyer e vitit për të blerë një shtëpi të re, sepse ka shumë prona në treg. Jo vetëm që do të keni më shumë zgjedhje, por shitjet në këtë kohë të vitit kalojnë më shpejt pasi të gjithë mundohen t’i përfundojnë para verës.

Gushti është një muaj i qetë pasi njerëzit, veçanërisht familjet, nisen për pushime. Pas pranverës, shtatori është koha e dytë më e njohur për shitësit që të listojnë pronat e tyre.

Mesi i nëntorit dhe dhjetori janë përgjithësisht të ngadaltë për tregun e pronave pasi askush nuk dëshiron të lëvizë gjatë Krishtlindjeve. Zakonisht shitësit e ndalojnë daljen në treg deri në vitin e ri dhe aktiviteti i blerësve bie ndjeshëm në prag të Krishtlindjes.

Shumë prona dalin në treg në janar, shpesh për shkak të Rezolucioneve të Vitit të Ri për të shitur ose shitësve që kërkojnë një ndryshim të stilit të jetesës.

Në fund të fundit, koha e duhur për të blerë një shtëpi varet nga financat, qëllimet dhe afati kohor personal. Tregu i pasurive të paluajtshme ka modelet dhe veçoritë e veta, dhe ato ndryshojn shpeshherë. Ju do t’i dëshironi të gjitha rosat tuaja me radhë përpara se të arrini në fazën e ofertës për një blerje shtëpie.

Para se të filloni procesin e blerjes së shtëpisë, duhet të punoni për të rregulluar financat tuaja. Ju nuk mund të kontrolloni se në çfarë drejtimi janë normat e hipotekave, ose tregun e banesave, por mund të ndërmerrni hapa për të pasur një përvojë të suksesshme të blerjes së shtëpisë.

Koha më e mirë për të blerë me një marrëveshje të mirë

Menaxhimi i një pazari varet më shumë nga situata e shitësit sesa nga koha e vitit. Shitësit që duhet të lëvizin shpejt kanë më shumë gjasa të pranojnë një ofertë të ulët. Për këtë arsye, nëntori dhe dhjetori mund të jenë një kohë e mirë për të bërë një pazar. Shitësit të cilët nuk janë nën presion për të lëvizur shpesh heqin pronat e tyre nga shpallja me synimin për të rishpall në vitin e ri. Ata që mbeten janë të prirur të shesin pronën e tyre dhe mund të pranojnë një çmim më të ulët.

Pranvera është një kohë e ngarkuar në tregun e pronave për blerësit dhe shitësit, dhe shpesh luftërat e ofertave çojnë në shitjen e shtëpive për më shumë se çmimi i kërkuar.

Koha më e mirë për të blerë me më shumë zgjedhje

Nëse doni shumë zgjedhje dhe jeni të përgatitur të paguani për shtëpinë tuaj të ëndrrave, nga prilli deri në qershor do të gjeni më shumë opsione si blerës.

Në pranverë ka më shumë shtëpi në treg se në çdo kohë tjetër të vitit. Megjithatë, ka edhe më shumë blerës, gjë që barazohet me më shumë konkurrencë. Megjithëse ka më shumë shtëpi për të zgjedhur në pranverë, jini të gatshëm që çmimi të jetë më i lartë se shtëpitë e listuara në muajt e ftohtë.

Join The Discussion

Compare listings

Compare