Marrja me qira, kundrejt blerjes së një shtëpie : Cili është ndryshimi ?

Zgjedhja për të marrë me qira ose blerë shtëpinë tuaj është një vendim i madh që ndikon jo vetëm në stilin e jetës tuaj, por edhe në shëndetin tuaj financiar. Pronësia e pasurive të paluajtshme shpallet si një investim që ka të ngjarë të krijojë ekuitet dhe një burim zbritjesh tatimore. Marrja me qira gjithashtu ka avantazhet e saj, duke përfshirë pak ose aspak përgjegjësi dhe fleksibilitet. Sidoqoftë, njerëzit shpesh besojnë se blerja e një shtëpie, në vend se të marrësh me qira, është vendimi më i shëndoshë financiarisht.

Sidoqoftë, është e rëndësishme të mbani mend se të zotërosh një shtëpi nuk është gjithmonë më mirë se të marrësh me qira, dhe marrja me qira nuk është gjithmonë aq e thjeshtë sa duket. Konsideroni të mirat dhe të këqijat e secilit për të kuptuar nëse marrja me qira ose pronësia është më e mira për ju.

Marrja me qira
Miti më i madh në lidhje me marrjen me qira është se ju “hidhni para” çdo muaj. Kjo nuk eshte e vertete. Ju keni nevojë për një vend për të jetuar, dhe kjo gjithmonë kushton para në një mënyrë ose në një tjetër. Ndërsa është e vërtetë që nuk po krijoni kapital me pagesa mujore të qirasë, jo të gjitha kostot e pronësisë së shtëpisë do të shkojnë drejt ndërtimit të kapitalit.

Ndërsa pronësia e shtëpisë shpesh shpallet si një mënyrë për të ndërtuar pasuri, shtëpia juaj mund të humbasë vlerën. Lagjja e pranueshme ku u zhvendosët mund të bjerë. Një punëdhënës i madh mund të largohet nga zona, duke shkaktuar një rënie të konsiderueshme të popullsisë dhe një tepricë të banesave. Përndryshe, mund të ketë një bum të ndërtimit të banesave, i cili gjithashtu mund të mbajë çmimet poshtë. Ju mund të blini një shtëpi për 200,000 Eur nesër dhe në 30 vjet do të zbuloni se vlen ende 200,000 Eur, që do të thotë se keni humbur para pas inflacionit.

A ju pëlqen që mbrëmjet dhe fundjavat tuaja t’i përdorni si të doni? A punoni me orë të gjata apo udhëtoni shpesh? Nëse është kështu, atëherë angazhimi kohor që vjen me pronësinë e shtëpisë mund të jetë më shumë sesa dëshironi të merrni. Gjithmonë ka projekte rreth një shtëpie për të cilat do të keni nevojë ose dëshironi të kujdeseni, nga gjetja e një hidrauliku në zëvendësimin e një tubi të ndryshkur dhe ngjyrosja e dhomës së gjumit deri në kositjen e lëndinës.

Nëse merrni me qira, pronari juaj do të kujdeset për të gjitha riparimet dhe mirëmbajtjen, megjithëse sigurisht që ato nuk mund të bëhen aq shpejt ose aq mirë sa dëshironi.

Zotërimi i një shtëpie

Pronësia e shtëpisë sjell përfitime të paprekshme, të tilla si ndjenja e stabilitetit, përkatësia në një komunitet dhe krenaria e pronësisë.

Kostoja e përgjithshme e pronësisë së shtëpisë tenton të jetë më e lartë se kostoja e përgjithshme e marrjes me qira. Kjo është e vërtetë edhe nëse pagesa mujore e hipotekës është e ngjashme (ose më e ulët se) e qirasë mujore.

Këtu janë disa shpenzime për të cilat do të shpenzoni para si pronar shtëpie, të cilat nuk duhet t’i paguani si qiramarrës:

Taksat e pronës

Marrja e plehrave

Shërbimi i ujit dhe kanalizimeve

Riparimet dhe mirëmbajtja

Kontrolli i insekteve

Prerja e pemëve

Sigurimi i pronarëve të shtëpive

Pastrimi i pishinës (nëse e keni)

Sigurimi i përmbytjeve i kërkuar nga huadhënësi, në disa zona

Sigurimi i tërmetit, në disa zona

Çfarë duhet të keni parasysh ?

Cili opsion është më i miri për ju nuk ka të bëjë vetëm me paratë. Ka të bëjë edhe me rehatinë dhe vizionin tuaj për jetën tuaj. Injoroni njerëzit që ju thonë se të zotërosh gjithmonë ka më shumë kuptim në planin afatgjatë ose se marrja me qira është hedhje parash. Gjithashtu, mos i përfillni ata që thonë se ka më shumë kuptim të blini nëse pagesa juaj mujore e hipotekës do të ishte e njëjtë ose më pak se pagesa juaj mujore e qirasë. Tregjet e banesave dhe rrethanat e jetës janë shumë të ndryshme për të bërë deklarata të përgjithshme si këto.

Më e rëndësishmja, ju gjithmonë duhet të injoroni këdo që ju dekurajon nga blerja e një shtëpie për shkak të racës, fesë ose statusit martesor. Fatkeqësisht, njerëzit shpesh u penguan të zotëronin tokë bazuar në racën ose besimet e tyre në të kaluarën. Praktikat ilegale si redlining ende i pengojnë anëtarët e grupeve minoritare të kërkojnë pronësinë e një shtëpie.

Shumë njerëz janë gjithashtu nën përshtypjen e rreme se ata duhet të martohen para se të blejnë një shtëpi. E vërteta është se aftësia juaj për të bërë pagesa është faktori i vetëm që huadhënësit hipotekarë duhet të kenë parasysh.

Të gjithë pronarët e ardhshëm të shtëpive gjithashtu duhet të peshojnë rreziqet e përfshira. Marrja e një hipoteke shpesh kërkon përdorimin e një sasie të madhe të levës financiare. Nëse çmimet e banesave rriten, njerëzit me hipotekë mund të kenë përfitime të jashtëzakonshme.
Megjithatë, pavarësisht rrezikut, shpenzimeve të shtuara dhe punëve shtesë që lidhen me pronësinë e një shtëpie, shumë njerëz e zgjedhin atë me qira. Ajo siguron një vend më të përhershëm për të rritur fëmijët. Gjithashtu shpesh mënyra e vetme për të pasur, ose krijuar, llojin e vendbanimit që njerëzit duan. Në fund të fundit, vendimi për të marrë me qira ose për të zotëruar nuk është vetëm financiar. Është gjithashtu emocionale.

Join The Discussion

Compare listings

Compare