Qiraja vs Blerja e nje prone: Cila është diferenca?

Marrja e pronës me qira apo Blerja e pronës

Blerja e një shtëpie është një arritje e madhe e secilit nga ne. Megjithatë, zgjedhja midis blerjës apo marrjës me qira është një vendim i rëndësishëm që ndikon në gjendjën tuaj financiare, stilin e jetës dhe qëllimet tuaj personale. Cilado opsion që zgjidhni varet tërësisht nga mënyra e jetesës dhe gjendja juaj financiare. Të dyja kërkojnë të ardhura të rregullta (kështu që ju mund të përballoni pagesat dhe kostot përkatëse) .

Por ka disa dallime që e bëjnë marrjen me qira dhe posedimin e pronës dukshëm të ndryshme nga njëra tjetra. Marrja me qira e një prone nuk vjen me të gjitha përgjegjësitë që lidhen me marrjen e pronësins e shtëpisë dhe ju keni më shumë fleksibilitet, pasi nuk jeni domosdoshmërisht të lidhur me pronën tuaj. Blerja e shtëpisë tuaj ju jep një investim të konsiderueshëm, por ai ka një kosto të madhe – si në fillim ashtu edhe në planin afatgjatë. Me blerjën e një prone, ju bëni një investim të konsiderueshëm, por kjo zgjedhje ka një kosto të madhe – si n֝ë fillim ashtu edhe në planin afatgjatë.

Marrja me qira e një prone

Miti më i madh për marrjen me qira është se ju po hudhni para çdo muaj. Kjo nuk eshte e vertete. Në fund të fundit, ju duhet një vend për të jetuar, dhe kjo gjithmonë kushton para në një mënyrë ose në një tjetër. Ndërsa është e vërtetë që ju nuk po ndërtoni kapital me pagesa mujore të qirasë, jo të gjitha kostot e pronësisë së shtëpisë shkojnë gjithmonë drejt ndërtimit të kapitalit.

Kur merrni me qira, ju e dini saktësisht kostot e banimit tuaj çdo muaj. Në disa raste, pronari juaj mund të përfshijë edhe kosto të tjera brenda asaj shume, të tilla si pagesat e faturave të ujit, rrymës, mbeturinave, internetit etj.

Marrja me qira do të thotë që ju jeni në gjendje të ndërroni vendbanimin sa herë që mbaron qiraja juaj. Megjithatë, kjo do të thotë gjithashtu se mund t’ju duhet të lironi pronën papritmas nëse qiradhënësi juaj vendos të shesë pronën. Një tjetër mundësi është që aya thjesht mund ta rrisin qiranë në një shumë më të madhe se sa ju mund ta përballoni.

Blerja

Pronësia e shtëpisë sjell përfitime të prekshme dhe të paprekshme. Jo vetëm që keni shtëpinë tuaj, mund të merrni vendime për pamjen dhe dizajnin e hapësirës, por gjithashtu merrni një ndjenjë stabiliteti jetësor.

Sidoqoftë, mbani në mend se ndryshimi i vendit ku jetoni mund të jetë shumë i kushtueshëm pasi pasuritë e paluajtshme janë asete jolikuide. Ju mund të mos jeni në gjendje të shesni kur dëshironi. Dhe edhe nëse e bëni, mund të mos e jepni me çmimin që dëshironi, veçanërisht nëse tregu i banesave është në rënie.

Konsiderata të veçanta

Vendimi për të marrë me qira ose pronësi varet nga gjendja juaj financiare. Por ka të bëjë edhe me komoditetin dhe vizionin tuaj për të ardhmen tuaj. Injoroni njerëzit që ju thonë se zotërimi gjithmonë ka më shumë kuptim në planin afatgjatë ose se marrja me qira është duke hedhur para. Shpërfillni këdo që thotë se blerja ka më shumë kuptim nëse pagesa juaj mujore e hipotekës është më ekonomike sesa pagesa mujore e qirasë. Tregjet e banesave dhe rrethanat e jetës janë shumë të ndryshme për të bërë deklarata të përgjithshme si këto.

Join The Discussion

Compare listings

Compare