Sa stresuese është shitja dhe blerja e një shtëpie ?

Stresi i blerjes së një shtëpie është aq i përhapur sa një sondazh i vitit 2018 zbuloi se 33% e amerikanëve janë të përlotur kur blejnë pronën e tyre të parë.

Pra, nëse po mendoni ‘blerja e një shtëpie po më streson!’ Ose ‘pse blerja e një shtëpie është kaq stresuese?’, Nuk jeni vetëm.

Nga ana tjetër, ju mund të jeni një shitës që aktualisht po merret me stresin e shitjes së shtëpisë tuaj. Ju mund të jeni duke menduar, ‘Jam aq i stresuar për shitjen e shtëpisë sime, kurrë nuk kam menduar se ankthi për shitjen e një shtëpie mund të jetë kaq i keq’.
Si të menaxhoni stresin e blerjes së një shtëpie

Ballafaqimi me stresin e blerjes së një shtëpie mund të jetë sfiduese. Sidoqoftë, këshillat e mëposhtme mund ta bëjnë jetën më të lehtë:

1. Vendosni Pikërisht atë që dëshironi

Edhe pse ata janë shumë të dobishëm, agjentët e pasurive të paluajtshme nuk janë lexues të mendjes. Prandaj, nëse nuk e dini se çfarë dëshironi, do të kaloni një kohë të konsiderueshme duke parë shtëpi që nuk i përshtaten nevojave tuaja. Nëse jeni të saktë në lidhje me kërkesat tuaja, një agjent do ta ketë shumë më të lehtë të gjejë shtëpinë tuaj të përsosur.

Gjërat për t’u marrë parasysh përfshijnë:

  • Numri i dhomave të gjumit dhe banjove
  • Pamjet katrore të dëshiruara
  • Niveli i vetëm ose shumë nivele
  • Lloji i strehimit
  • Largësia nga pazaret dhe autostradat
  • Shkollat e zonës
  • Lagjeja
  • Kërkohet shuma e mirëmbajtjes
  • Lloji i pjesës së jashtme
  • Mosha e shtëpisë

2. Sigurohuni që jeni fleksibël

Nëse nuk keni para për të blerë një tokë dhe për të ndërtuar një pronë nga e para, nuk ka gjasa që ju të gjeni shtëpinë e përsosur. Pra, mësoni të jeni fleksibël dhe kuptoni se nuk ka të ngjarë të gjeni një kopje të saktë të pronës që keni imagjinuar.

Shkruani një listë të dëshirave tuaja dhe përcaktoni se cilat veçori mund të bëni pa to. Kjo do t’ju ndihmojë të përcaktoni se çfarë është më e rëndësishme për ju dhe familjen tuaj dhe të jeni realistë në lidhje me kërkesat tuaja.

3. Kërkoni para-miratim për një hua hipotekore

Financimi i një prone kontribuon drejtpërdrejt në stresin e blerjes së një shtëpie. Mund të duket sikur kualifikimi për një hua për shtëpi nuk është aq i vështirë. Sidoqoftë, pasi të keni kontrolluar të dhënat tuaja të kreditit dhe të ardhurat, huadhënësit mund të mendojnë ndryshe.

Ne ju rekomandojmë gjithmonë të kërkoni miratimin paraprak për një hipotekë para se të filloni të bëni oferta për pronat. Pa miratim paraprak, ju mund të humbni shumë kohë duke u dashuruar me shtëpitë që nuk mund të fitoni të drejtën për t’i financuar.

4. Merrni Këshilla nga Agjenti juaj i Pasurive të Paluajtshme

Nëse nuk keni një përvojë në pasuritë e paluajtshme, duhet të merrni parasysh këshillat që ofron agjenti juaj i pasurive të paluajtshme. Ju zgjodhët këtë profesionist në mënyrë që stresi i blerjes së një shtëpie të ishte i menaxhueshëm dhe i durueshëm, prandaj dëgjoni fjalët e tyre.

Për shembull, nëse agjenti juaj rekomandon shtimin e rasteve të veçanta në një ofertë, merrni parasysh vendosjen e tyre.

Ata mund të sugjerojnë të siguroheni që prona të kalojë një inspektim në shtëpi ose të shtoni një kërkesë që shitësi juaj të nderojë riparimet. Cilado qoftë opinioni i tyre profesional, besoni se ata e njohin mirë industrinë dhe ndjekin këshillat e tyre.

5. Kurseni Mjaft Para

Blerja e një shtëpie është një nga blerjet më të shtrenjta që keni bërë ndonjëherë. Prandaj, duhet të kuptoni koston e blerjes së një prone para se të bëni këtë hap gjigant.

A është normale të jesh i stresuar gjatë blerjes së një shtëpie?

Po, ka tre arsye kryesore pse blerja e një shtëpie është kaq stresuese:

Njerëzit kanë nevojë për siguri: Një pronë është më shumë se një çati mbi kokën tuaj; ju ndihmon të mbroni ju dhe të mbani familjen tuaj të sigurt. Akti i kërkimit të një shtëpie të re sfidon ndjenjën tonë parësore të sigurisë.

Njerëzit urrejnë pasigurinë: Si njerëz, ne kemi nivele të ndryshme të tolerancës ndaj pasigurisë. Prandaj, stresi i blerjes së një shtëpie mund të çojë në shqetësime të tepërta.

Njerëzit janë rezistentë ndaj ndryshimeve: Shumica e ndjenjave, sjelljeve dhe mendimeve tona janë të zakonshme, dhe shumë prej nesh lulëzojnë në parashikueshmëri dhe familjaritet. Edhe pse lëvizja është emocionuese dhe pozitive, ndryshimi është një burim i pashmangshëm i stresit.

Pyetje të Shpeshta


Cila është pjesa më stresuese e blerjes së një shtëpie?

Inventari i ulët ndodh kur më shumë njerëz duan të blejnë shtëpi sesa ka shtëpi për shitje. Ky njihet si tregu i shitësve. Është një situatë fantastike të jesh nëse je shitës, por shumë stresuese për blerësit në kërkim të shtëpisë së tyre të ëndrrave. Shtëpitë lëvizin shpejt në tregun e një shitësi, prandaj sigurohuni që jeni gati për të lëvizur shpejt.

Çfarë është më stresuese, blerja ose shitja e një shtëpie?

Blerja dhe shitja e shtëpive janë të dyja stresuese, por shitja konsiderohet më stresuese. Shitja e një shtëpie shpesh kërkon shumë muaj punë të palodhur. Sidoqoftë, kjo shqetësim do të paguajë dividentë dhe së shpejti do të jeni në gjendje të vazhdoni me kapitullin tjetër në jetën tuaj.

A është normale të ndiheni nervozë kur blini një shtëpi?

Është normale të ndihesh në ankth, nervoz, i emocionuar, i stresuar, madje edhe i trishtuar. Ju mund të ndjeni disa ose të gjitha këto emocione kur blini një shtëpi, edhe nëse keni planifikuar pronësinë e shtëpisë për muaj. Mos u shqetësoni; të gjitha këto ndjenja janë të pritshme.

Join The Discussion

Compare listings

Compare