Shitja e shtëpisë gjatë divorcimit…

A duhet të shisni shtëpinë kur divorcoheni ?

Të blesh shtëpi është një ndër momentet më të mëdha historike në jetën e njeriut, ashtu është edhe martesa. Disa martesa zgjasin tërë jetën, por disa ndeshen dhe dështojnë. Sikur që martesa kërkon shumë punë, ashtu është edhe divorci. Është një ndër ngjarjet më stresuese të jetës që mund të përjetojë njeriu. Kur ballafaqoheni me divorc është e rëndësishme të jeni racional sepse ju do të përballeni me shumë gjëra gjatë këtij procesi.

Një ndër gjërat që vijnë në mend gjatë divorcit është a duhet ta shisni shtëpinë e martesore apo jo. Për disa çifte, shtëpia është një nga asetet më të vlefshme dhe gjithashtu dukshëm bartë shumë lidhje emocionale. A duhet ta shisni shtëpinë gjatë divorcit? Janë shumë arsye emocionale, financiare që duhet të merrern  parasysh për të menduar se a do ta mbani shtëpinë apo jo.

Në shumicën e rasteve të divorcit, njëri do të mbajë shtëpinë, duke e blerë edhe pjesën e tjetrit. Dhe në rastet tjera, situata kërkon që shtëpia martesore duhet të shitet dhe kapitali, nëse ka, të ndahet mes çiftit. Në rastet tjera, njëri nga çifti e okupon shtëpinë për një periudhë të caktuar deri sa shtëpia mund të shitet. Sido që të jetë situata në të cilën ju gjendeni, është e rëndësishme të përcaktoni nëse do ta shisni shtëpinë. Të shesësh shtëpinë dhe të divorcohesh nuk është një proces i lehtë, dhe duhet të mendohet me shumë kujdes.

Si të shisni shtëpinë përgjatë divorcit

Shtëpia martesore është zakonisht pasuria më e madhe në një martesë, megjithatë është edhe detyrimi më i madh.
Shitja e një shtëpie gjatë një divorci është njësoj si shitja e pasurive të patundshme në çdo kohë tjetër, përveç se para se të filloni procesin e shitjes, është e rëndësishme që të dyja palët të kenë rënë dakord tashmë për një marrëveshje të ekzekutuar nga avokati ose këshilltari juaj financiar.

Kjo marrëveshje duhet të specifikojë se kush është financiarisht përgjegjës për hipotekën, sigurimin e pronarit të shtëpisë, shërbimet, mirëmbajtjen dhe çdo shpenzim shtesë.

Zgjedhja e një agjenti patundshmërie

Zgjedhja e profesionistit të duhur të pasurive të patundshme është e rëndësishme. Ndërsa është mirë të shesësh një shtëpi pa agjent, nuk rekomandohet të punësosh një agjent të pasurive të patundshme kur je në mes të një divorci. Një profesionist i pasurive të patundshme mund t’ju ofrojë udhëzime hap pas hapi. Ndiqni këshillën e tij ose të saj dhe jini të gatshëm të bëni pak kompromis. Sa më shpejt që shtëpia juaj të shitet, aq më shpejt mund të vazhdoni jetën tuaj.

Përcaktimi i Vlerës së Pronës

Ekzistojnë disa metoda të zakonshme të vlerësimit në dispozicion për të përcaktuar vlerën e shtëpisë tuaj. Ato mund të ndryshojnë nga ajo që ju e perceptoni si vlera e shtëpisë tuaj. Merrni këshillat e agjentit tuaj të pasurive të paluajtshme në lidhje me çmimin tuaj të kërkuar – kjo është një nga arsyet kryesore që po përdorni një ekspert.

Përgatitja e shtëpisë tuaj për shitje

Përgatitja e shtëpisë mund të jetë pjesa më e vështirë e procesit të shitjes. Ndonjëherë ka disa punë që duhen bërë duke përfshirë riparime kozmetike ose të mëdha si piktura, dysheme, pajisje, peizazh, etj para se shtëpia të jetë gati për tu shfaqur. Importantshtë e rëndësishme që gjëra të tilla si kush do të mbulojë për riparimet ose kush do të largojë rrëmujën nga rruga para se të tregojë shtëpinë, të përfshihen në marrëveshjen e zgjidhjes. Njohja se kush është përgjegjës do të ndihmojë në përshpejtimin e procesit dhe marrjen e vlerës maksimale të shtëpisë.

Join The Discussion

Compare listings

Compare