Si ndikon lëvizja në shëndetin tuaj mendor

Nëse keni lëvizur më parë në shtëpi, e dini se disa gjëra të çuditshme mund të ndodhin me shëndetin tuaj mendor kur lëvizni. Në fillim, mund të duket sikur keni një kontroll mbi gjërat – në fund të fundit, me siguri pjesa e vështirë ishte gjetja e një vendi të përballueshëm për të jetuar që nuk është i infektuar me buburreca ose i rrethuar nga fqinjët e varietetit të Foshnjës së Rozmarinës. Sidoqoftë, kushdo që është zhvendosur shpejt zbulon se Foshnja e Rozmarinës në të vërtetë mund të jetë më e preferueshme se makthi logjistik i lëvizjes. Nëse nuk më besoni tani, do ta bëni kur të rrëzoheni në një grumbull të djersitur në qilimin e banesës tuaj të vjetër, duke i kënduar në heshtje vetes me shpresën se një ekip ndihmësish të kafshëve do të pastrojnë vendin tuaj para lëvizjes suaj- jashtë inspektimit në mëngjes.

Në fakt, lëvizja e shtëpisë është aq stresuese sa studime të shumta kërkimore janë përqendruar në psikologjinë e zhvendosjes. Disa njerëz kanë më shumë gjasa të lëvizin se të tjerët – siç thekson Times, lëvizjet e shpeshta mund të jenë një shenjë se dikush po tejkalon problemet e tyre – por nëse lëvizni një herë në vit ose një herë në jetë, është e sigurt të thuhet se zhvendosja është e vështirë mbi të gjithë.

Për fat të mirë, nuk është gjithçka e keqe: Përvojat e reja janë të lidhura me lumturinë, dhe siç do të shihni më poshtë, lëvizja në të vërtetë mund të ketë disa efekte mjaft të bukura në kujtesën tuaj. Le të shikojmë katër gjëra që ndodhin në mendjen tuaj kur lëvizni, sipas hulumtimit.

1. Jeni Super të Stresuar

Pranohet gjerësisht, por ia vlen të pranohet: Hulumtimet kanë treguar se lëvizja është tepër stresuese. Në vitin 2012, një studim në Journal of Epidemiology gjeti një lidhje midis lëvizjeve të shpeshta në adoleshencë dhe stresit psikosocial si i rritur, dhe hulumtimet në 2014 sugjeruan se është po aq stresuese sa ngjarjet e tjera të mëdha të jetës, si divorci.

2. Ju jeni më të pakënaqur si një i rritur (ndonjëherë)

Lëvizja duket të jetë veçanërisht e vështirë për adoleshentët. Një studim danez dikur tregoi një lidhje midis lëvizjeve të shpeshta si adoleshentë dhe sëmundjeve mendore si të rritur, dhe në vitin 2010, një studim në Gazetën e Personalitetit dhe Psikologjisë Sociale zbuloi se fëmijët që lëvizin shpesh kanë më shumë gjasa të raportojnë cilësi më të dobët të jetës si të rriturit. Por ka një pengesë – introvertët kishin më shumë gjasa sesa ekstravertët të ishin të pakënaqur, ndoshta sepse e kanë të vështirë të bëjnë miq të rinj.

3. Mësoni të Hidhni poshtë Marrëdhëniet

Padyshim, është e vështirë të thuhet nëse lëvizësit e shpeshtë kanë më shumë gjasa të heqin dorë nga marrëdhëniet në radhë të parë, ose nëse lëvizja i detyron ata të kenë një mënyrë jetese më kalimtare në lidhje me marrëdhëniet e tyre. Sido që të jetë, megjithatë, një studim i botuar në fillim të këtij viti sugjeroi një lidhje midis zhvendosjes dhe më pak lidhjeve me pronat dhe njerëzit.

Në një eksperiment, studiuesit zbuluan se pjesëmarrësit që ishin më pak të lidhur me gjërat e tyre kishin gjithashtu më shumë gjasa të linin miqësitë e tyre; në një tjetër, ata zbuluan se njerëzit që ishin më pak të lidhur me gjërat kishin më shumë gjasa të lëviznin shpesh. Në një eksperiment të fundit, pjesëmarrësit të cilëve iu kërkua të imagjinonin një të ardhme në të cilën ata lëviznin shpesh kishin më shumë gjasa të thoshin se do të hidhnin poshtë marrëdhëniet personale sesa njerëzit që imagjinonin të qëndronin pranë.

4. Kujtesa juaj përmirësohet

Sipas hulumtimit të botuar kohët e fundit në Journal of Experimental Psychology: Në përgjithësi, njerëzit kanë më shumë gjasa të mbajnë mend ngjarjet që ndodhin rreth një zhvendosjeje. Në studim, studiuesit u kërkuan pjesëmarrësve të rrëfenin përvojat e tyre më të paharrueshme dhe ata zbuluan se pak më shumë se një e katërta e kujtimeve ndodhën para ose pas lëvizjes së shtëpisë. (Nëse lihet në dorë të fatit, do të kishte qenë rreth 13 përqind.) Sipas Science of Us, autorët e studimit ia atribuan këtë një “përplasje zhvendosjeje” – ne i mbajmë mend gjërat më qartë kur ka pika të thjeshta referimi, si të lëvizësh në të gjithë vendin.

Natyrisht, në varësi të asaj se sa katastrofike ishte përvoja juaj lëvizëse, kjo mund të jetë një gjë e mirë apo e keqe: Unë nuk preferoj të mbaj mend kohën kur më zuri gjumi i fshirë rreth një fshesë me korrent sepse isha shumë i lodhur për të lëvizur pas pastrimit të thellë të një të vjetër apartament.

Join The Discussion

Compare listings

Compare