Si ta bëj dhomën time me erë të freskët?

Tani që e dini se nga mund të vijë një erë e keqe dhe që cilësia e ajrit të brendshëm mund të jetë e dobët, pavarësisht nëse e nuhatni atë apo jo, është koha të mundoheni ta bëni dhomën tuaj të ndjehet po aq e freskët si një ditë pranvere (duke përjashtuar polenin). Provoni këto dhjetë hapa për të sjellë një ndjesi të freskët dhe të këndshme në dhomën tuaj, si dhe për të përmirësuar cilësinë e ajrit të dhomës tuaj.

1. Identifikoni erën

Kur vëreni se dhoma juaj ka erë të pakëndshme, mund të ju shkoj mendja ta maskoni aromën me një qiri ose freskues ajri. Megjithatë, kjo është një zgjidhje afatshkurtër dhe nuk do të jetë efektive për shumë kohë. Mund të ndikojë gjithashtu në shëndetin tuaj. Në fakt, kur përdorni freskuesit komercialë të ajrit, mund të lëshoni VOC të dëmshme në ajrin e shtëpisë tuaj.

Në fund të ditës, një erë e keqe do të shfaqet pa marr parasysh çdo përpjekje për ta mbuluar atë. Hapi i parë që duhet ndërmarr për t’i japur dhomës tuaj një erë të freskët është të identifikoni burimin e erës dhe ta hiqni atë.

Për fillim, po i përmendim disa vende kryesore për të kontrolluar mykun në dhomën tuaj:

 • Ngrohtësit dhe ato me ajër të kodicionuar
 • Shportat e rrobave të palara
 • Çdo tapiceri, duke përfshirë mobilje dhe perde
 • Bimët në vazo
 • Rreth dritareve
 • Tepihat
 • Pas dhe poshtë çdo mobilie që nuk lëviz shpesh, si komodën apo shtratin tuaj

2. Largojeni pluhurin në dhomën tuaj nga lart poshtë

Hapi tjetër për t’i bërë dhomës tuaj erë të freskët është fshirja e pluhurit. Pluhuri është një kombinim i grimcave të brendshme dhe të jashtme – nga lëkura e vdekur dhe poleni deri te pezmatimi i kafshëve shtëpiake dhe jashtëqitjet e insekteve. Mund të ndodhë natyrshëm brenda shtëpisë tuaj dhe gjithashtu të sillet nga jashtë. Ndërsa pluhuri në vetvete mund të mos duket problem i madh, përbërësit e ndryshëm të pluhurit mund të shkaktojnë simptoma alergjie.

Edhe nëse nuk jeni alergjik, fshirja e pluhurit duhet të jetë njëra nga gjërat kryesore që duhet të bëni. Jo vetëm që mbajtja e dhomës tuaj pa pluhur do t’ju ndihmojë të merrni frymë pak më lehtë, por gjithashtu do të ndihmojë që grimcat që gjenden në pluhur të mos e bëjnë dhomën tuaj të mbajë erë myku.

Ju ndoshta dini të pastroni vendet e dukshme si tavolina dhe raftet, por mos harroni roletet, ventilatorët e tavanit dhe pajisjet e ndriçimit; majat e dyerve dhe dritareve, dhe tepihët;  mbi dhe rreth elektronikës, bazamenteve dhe tepihëve. Disa gjëra shtesë që duhen mbajtur parasysh kur pastroni pluhurin në dhomën tuaj (ose kudo tjetër në shtëpinë tuaj) përfshijnë:

 • Pluhuri nga lart poshtë – Nëse pastroni nga poshtë lart, pluhuri do të vendoset përsëri në sipërfaqet që keni pastruar tashmë.
 • Përdorni një leckë të lagur për të pastruar pluhurin e sipërfaqeve të forta – Kjo do të ndihmojë në parandalimin e shpërndarjës së pluhurit në ajër.
 • Vishni një maskë për fytyrën – Sidomos nëse keni alergji, ky hap është I domosdoshëm

3. Pastroni dyshemetë tuaja

Tani që keni mbaruar fshirjen e pluhurit, është koha për të kaluar në pastrimin e dyshemeve. Dyshemetë janë një mbajtëset për çdo që hidhet në dhomën tuaj. Ata mbledhin pluhur, mebturinat nga ushqimet, pijet e derdhura dhe, nëse keni kafshë shtëpiake, aksidentet e tyre.

Për dyshemetë prej druri

Nëse keni dysheme druri në dhomën tuaj të gjumit, pastrimi duhet të jetë shumë i lehtë. Është më mirë të përdorni një leckë të lagur për këtë. Fshirja ose përdorimi i një lecke të thatë thjesht do të ngrejë ne pluhurin dhe grimcat e tjera në ajër, duke e bërë të vështirë pastrimin e thellë.

Për një dhomë gjumi me tapet

Nëse dhoma juaj është e shtruar me tepihë, mund të keni pak më shumë punë për të bërë, por, të jeni të sigurt, dhoma juaj do të nuhasë më mirë kur të mbaroni. Për të patur një pastrim të thellë në dyshemetë tuaja të shtruara me tepihë:

 • Gjeni çdo vend që ka erë veçanërisht të keqe. Ndoshta kafsha juaj ka pasur një aksident që është zhytur në tepihë, ose një derdhje uji e ka lagur tapetin dhe ka shkaktuar myk.
 • Spërkatni sodë buke në të gjithë vendin e prekur në tapet. Nëse është e mundur, lëreni gjatë natës ose, më mirë akoma, për dy ditë. Kjo do të lejojë që soda e bukës të thithë erën.
 • Hiqni sodën me fshesë me korrent nga tapeti. Kjo duhet të heqë qafe çdo erë të butë. Nëse kjo nuk funksionon, trajtojeni zonën me një përzierje uthull të bardhë dhe ujë – acidi në uthull do të shkatrrojë bakteret në tepihë.
 • Fshijeni tërësisht të gjithë tapetin. Ju mund të spërkatni sodë buke në të gjithë tapetin tuaj përpara se të pastroni me korrent, si masë shtesë.
 • Pavarësisht se çfarë lloj dyshemeje keni në dhomën tuaj të gjumit, mos harroni të pastroni ato zona të vështira për t’u arritur si poshtë mobiljeve të mëdha ose në pjesën e pasme të dollapit tuaj.

4. Hapni dritaret tuaja

Brenda shtëpisë tuaj, ka një bollëk ndotësish, të gjithë të kufizuar në një zonë relativisht të vogël. Pavarësisht asaj që shumë njerëz mendojnë, ajri nga jashtë mund të jetë shumë më i shëndetshëm se ajri brenda shtëpisë tuaj – edhe kur merrni parasysh ndotësit e jashtëm si poleni dhe smogu.

Hapja e dritareve lejon që ajri i pastër të shpërbëjë çdo ajër të ndenjur që po bllokon aromat e pakëndshme në dhomën tuaj të gjumit. Nëse jeni alergjik ndaj polenit ose jetoni në një zonë me nivele të larta smogu, preferohet të kontrolloni  cilësinë e ajrit të ditës përpara se të hapni dritaret tuaja për të lënë erën të hyjë.

5. Lani çarçafët dhe rrobat tuaja

Ju kaloni shumë kohë në çarçafët tuaj dhe është gjithmonë një ide e mirë të lani çarçafët tuaj të paktën një herë në javë.

6. Përdorni një pastrues ajri të brendshëm

Pastruesit e ajrit të brendshëm punojnë për të kapur dhe larguar ndotësit që gjenden rreth shtëpisë tuaj. Duke eliminuar ndotësit e ajrit të brendshëm, ju po eliminoni në mënyrë efektive disa nga burimet e erërave të pakëndshme. Kur kërkoni për një pastrues ajri të brendshëm, është mire të zgjidhni atë që zbërthen alergjenët dhe ndotësit si sporet e mykut dhe kimikatet e ajrit.

Join The Discussion

Compare listings

Compare