Si të shisni shtëpinë tuaj, një udhëzues i plotë për shitësit

Shumica e shitësve të shtëpive ëndërrojnë për një shitje pa stres, në të cilën ata thjesht listojnë shtëpinë e tyre, gjejnë shpejt një blerës të kualifikuar, mbledhin paratë dhe dorëzojnë çelësat. Sikur të ishte kaq e thjeshtë! Në realitet, shitja e një shtëpie përfshin shumë pjesë lëvizëse – disa që mund t’i kontrolloni dhe disa që janë jashtë kontrollit tuaj.

Pra, do të dëshironi të jeni të përgatitur si shitës dhe të kontrolloni faktorët që mund të kenë një ndikim të madh në mbylljen e marrëveshjës suaj. Gjërat si punësimi i një agjenti të shkëlqyer të pasurive të paluajtshme dhe maksimizimi i tërheqjes së klientëve në internet për shtëpinë tuaj mund të përfundojnë në një mbyllje më të qetë – dhe me përfitime më të mëdha.

  1. Punësoni një agjent që njeh tregun

Interneti e bën të thjeshtë hulumtimin e historisë së shitjeve dhe emërtimeve profesionale të agjentëve të pasurive të paluajtshme, në mënyrë që të zgjidhni personin e duhur për të punuar. Kërkoni profilet në internet të agjentëve për të mësuar se sa kohë kanë qenë në industri, sa shitje kanë bërë dhe çfarë përcaktimesh mund të kenë fituar. Kushtojini vëmendje se si dhe ku i tregtojnë listimet e tyre dhe nëse përdorin apo jo foto profesionale

Disa pronarë shtëpish mund të mendohen të kursejnë në pagesën e një komisioni dhe në vend të kësaj ta shesin shtëpinë e tyre vetë, pa një agjent. Kjo njihet si ” shitje nga pronari”. Shuma që shitësit duhet të kursejnë në këto tarifa mund të jetë me qindar-mijëra euro, varësisht nga përqindja që agjencioni merr.

Sidoqoftë, një agjent me përvojë bën shumë për të fituar tarifën e tyre. Për shembull, ata mund ta ekspozojnë shtëpinë tuaj ndaj audiencës më të gjerë dhe të negociojnë në emrin tuaj për të mbledhur ofertat më të mira të mundshme. Nëse e bëni vetë, do t’ju duhet të menaxhoni personalisht përgatitjen e shtëpisë tuaj, marketingun e saj, shqyrtimin e ofertave të blerësve dhe trajtimin e të gjitha negociatave dhe detajet e mbylljes.

2. Vendosni një afat kohor për shitjen e shtëpisë tuaj

Shitja e një shtëpie është një ndërmarrje e madhe që mund të zgjasë dy deri në katër muaj nga fillimi në fund – ose shumë më gjatë, në varësi të kushteve të tregut lokal dhe nivelit të inventarit në dispozicion.

Sapo të vendosni të shisni shtëpinë tuaj, hidhuni menjëherë në kërkimin e agjentëve të pasurive të paluajtshme për të gjetur dikë me përvojën e duhur për situatën tuaj.

Të paktën dy ose tre muaj përpara se të planifikoni të listoni, merrni parasysh marrjen e një inspektimi në shtëpi para shitjes, për të identifikuar çdo fushë problematike, veçanërisht çështje strukturore ose mekanike që mund të kenë nevojë të adresohen për të lehtësuar një shitje. Lini kohë të mjaftueshme për të planifikuar riparimet e nevojshme.

Rreth një muaj përpara se të listoni shtëpinë tuaj, filloni të punoni në skenën dhe pastrimin e thellë në përgatitje për të bërë fotografi.

3. Merrni një inspektim shtëpie para shitjes

Një inspektim i shtëpisë para shitjes është opsional, por mund të jetë një investim i mençur paraprak. Një raport i detajuar i inspektimit mund të identifikojë çdo problem strukturor ose mekanik përpara se të listoni shtëpinë tuaj për shitje. Mund të kushtojë disa qindar euro, por do t’ju njoftojë paraprakisht për problemet që blerësit ka të ngjarë të flasin kur të bëjnë inspektimin e tyre më vonë gjatë procesit.

4. Mos shpenzoni para për përmirësime të panevojshme

Nëse do të shpenzoni para për përmirësime të kushtueshme, sigurohuni që ndryshimet që bëni të kenë një kthim të lartë nga investimi. Nuk ka kuptim të instaloni tavolina të reja graniti, për shembull. Plus, këto përmirësime mund të mos jenë të nevojshme për të shitur shtëpinë tuaj për çmimet më të lartë, veçanërisht nëse nivelet e inventarit janë të ulëta në zonën tuaj.

5. Merrni foto profesionale

Punoni me agjentin tuaj të pasurive të paluajtshme për të caktuar një fotograf për të bërë fotot e shtëpisë tuaj. Fotot me cilësi të lartë janë kritike, pasi maksimizimi i tërheqjes në internet të shtëpisë tuaj mund të bëjë të gjithë ndryshimin midis një shitjeje të shpejtë ose një listimi që merr kohë.

Një fotograf profesionist, me një portofol të fortë, di si t’i bëjë dhomat të duken më të mëdha, më të ndritshme dhe më tërheqëse. E njëjta gjë vlen edhe për lëndinën tuaj dhe zonat e jashtme. Fotot me ndriçim të dobët në internet mund t’i largojnë blerësit e shtëpive para se të kenë mundësinë të lexojnë për shtegun e bukur të biçikletave aty pranë ose për çatinë e re që sapo keni instaluar, kështu që fotot e shkrepura mirë mund të shpërblehen

6. Vendosni shtëpinë tuaj në treg

Këtu janë këshilla për të përgatitur shitjen tuaj të shtëpisë dhe për të tërhequr blerës për një shitje të shpejtë:

  • Përqendrohuni në tërheqjen e klientëve online

 Profesionistët thonë se apeli në internet tani është edhe më i rëndësishëm. “Shfaqja e parë e shtëpisë tuaj është në internet,” thotë Guerra. “Cilësia e prezantimit tuaj në ueb do të përcaktojë nëse dikush telefonon dhe cakton një takim ose klikon në listën tjetër.”

  • Vendoseni në skenë dhe mbajeni të pastër për shfaqje

Agjentët e pasurive të paluajtshme shpesh sugjerojnë që shitësit të organizojnë shtëpitë e tyre. Inskenimi i një shtëpie thjesht nënkupton heqjen e mobiljeve të tepërta, sendeve personale dhe sendeve të shëmtuara nga shtëpia ndërsa është në treg, dhe rregullimin e dhomave për rrjedhën dhe qëllimin optimal. Nëse jeni në një treg më të ngadaltë ose jeni duke shitur një shtëpi luksoze, investimi në një skenues profesionist mund t’ju ndihmojë të dalloheni.

  • Le ta prezantojë dikush tjetër shtëpinë

Bëhuni të pakët kur blerësit e mundshëm vijnë për të parë shtëpinë tuaj. Lërini ta imagjinojnë veten në hapësirë, të lirë nga shpërqendrimi i takimit dhe bisedës me ju. Në përgjithësi, blerësit shoqërohen nga agjenti i tyre i pasurive të patundshme për të parë shtëpinë tuaj. Ju gjithashtu mund të kërkoni që agjenti juaj të jetë i pranishëm gjatë prezantimit.

“Të shohësh pronarin aktual të shtëpisë gjatë vizitës së shtëpisë mund t’i bëjë blerësit të hezitojnë të shprehin mendimet e tyre,” thotë Grant Lopez. “Kjo mund t’i pengojë ata të mos e konsiderojnë vërtetë shtëpinë tuaj si një opsion.”

7. Vendosni një çmim realist

Edhe në tregjet konkurruese, blerësit nuk duan të paguajnë më shumë se sa çmimet e vendosura në treg, kështu që është thelbësore të merret çmimi i duhur. Të shkosh shumë lart mund të rezultojë mbrapsht, ndërsa nënvlerësimi i vlerës së një shtëpie mund t’ju bëjë të lini para në tryezë.

Për të vlerësuar shtëpinë tuaj që në fillim, konsultohuni me kompanitë e lagjes suaj. Këto janë fletë të dhënash për pronat e shitura së fundi në një zonë të caktuar. Me një shikim, mund të merrni një ide se për çfarë po shiten shtëpitë përreth jush.

“Një gabim i shpeshtë që bëjnë shitësit është se çmimi i një shtëpie është shumë i lartë dhe më pas e ulin atë periodikisht,” thotë Lopez. “Disa shitës mendojnë se kjo praktikë do të sjellë fitimin më të lartë. Por, në realitet, shpesh është e kundërta. Shtëpitë me çmime shumë të larta do t’i pengojnë blerësit e mundshëm, të cilët mund të mos mendojnë as ta shohin pronën.”

Join The Discussion

Compare listings

Compare