Të mirat dhe të këqijat e bashkëpronësisë së një shtëpie me prindërit tuaj

Të kesh një shtëpi është një hap i madh financiar në jetë. Dhe edhe pse ka pasur një rritje të njerëzve që blejnë pasuri të paluajtshme që nga fillimi i pandemisë, shumë të rinj në të 20-at dhe 30-at po vonojnë pronësinë e pronave për shkak të borxhit të studentëve, pagave të ndenjura dhe një sërë faktorësh të tjerë.

Një mënyrë që të rinjtë të kenë ende pasuri të paluajtshme, nëse duan ta bëjnë këtë, është të kenë bashkëpronësi me prindërit e tyre. Kjo mund të përfshijë edhe bashkëjetesën, por nuk është e nevojshme. Ndonjëherë kjo nënkupton blerjen e një prone investimi ose një shtëpi pushimi, ose mund të nënkuptojë që fëmijët e rritur jetojnë në shtëpi dhe prindërit ndihmojnë me financat si bashkëpronarë.

Por, siç mund ta imagjinoni ndoshta, bashkëpronësia nuk është për të gjithë. Përpara, ne do të shpjegojmë të mirat dhe të këqijat e mundshme.

Pro: Do ​​të ndani financat.
Ky është ndoshta avantazhi më i dukshëm për të blerë një shtëpi me prindërit: financat tuaja do të jenë më të menaxhueshme. Shërbimet komunale, pagesat e hipotekës, riparimet, peizazhi – këto kosto shtohen. Por nëse i ndani këto shpenzime me prindërit, ata mund të ndihen si shumë më pak barrë.

Pro: Do ​​të keni mbështetje nga familja.
Sigurisht, kjo mund të shtrihet shumë përtej llojit financiar. Brezat e vjetër kanë më shumë përvojë jetësore dhe mund të ofrojnë shumë lloje të ndryshme mbështetjeje, nga emocionale në praktike (edhe kur fëmijët e rritur mendojnë se dinë më shumë se prindërit e tyre).

Pro: Do ​​të jeni pranë familjes.
Kur zotëroni një shtëpi me prindërit tuaj, mund të bashkëjetoni edhe me ta.

“Ne kemi parë një rritje të blerjeve me shumë gjenerata në vitet e fundit,” thotë Cynthia Ruggiero, një agjente e Sotheby’s International Realty me bazë në Menham, New Jersey. “Shumica dërrmuese e blerjeve që po shohim janë të nxitura nga përfitimet e buta të pronësisë.”

Kundër: Do të jeni pranë familjes.
Përsëri: Kur zotëroni një shtëpi me prindërit tuaj, mund të bashkëjetoni edhe me ta. Dhe kjo mund të ketë kuptime të ndryshme për njerëz të ndryshëm, kështu që ndërsa është një avantazh i madh për disa, mund të mos jetë për të tjerët. Eshte ne rregull.

Nëse ju dhe prindërit tuaj planifikoni të jetoni së bashku ose në hapësira të ndara brenda së njëjtës pronë, merrni parasysh afërsinë nëse vlerësoni hapësirën tuaj fizike dhe/ose nuk dëshironi që anëtarët e familjes tuaj të dinë se çfarë jeni duke bërë në çdo moment të çdo ditë.

Kundër: Ju do të jeni të detyruar të mos pajtoheni gjatë rrugës.
Ndërsa mund të vendosni lehtësisht të blini një shtëpi së bashku me anëtarët e familjes, zgjedhja e asaj shtëpie mund të mos jetë aq e thjeshtë sa prisni. Dallimet e brezave dhe pritshmëritë kontradiktore mund të çojnë në shumë mosmarrëveshje gjatë gjithë procesit dhe dikush (ose dikush) mund të përfundojë duke mos marrë atë që dëshiron.

“Vendosja e kufijve është pjesa më e rëndësishme dhe më e vështirë e bashkëpronësisë”, thotë Ruggiero. “Është thelbësore të kesh një plan përpara se të hysh në blerje. Sa po investojnë të gjithë? Si do të ndahen apo mbulohen shpenzimet? Ju nuk mund ta shihni prerjen e lëndinës si një punë e përditshme: është vendosur si një biznes. Dhe më e rëndësishmja, sa zgjat kjo marrëveshje? Mos harroni, ajo që funksionon tani mund të mos jetë ideale për të gjithë me kalimin e kohës.”

Join The Discussion

Compare listings

Compare