Udhëzuesi juaj përfundimtar për të blerë një shtëpi në Kosovë

Blerja e një shtëpie është një ndërmarrje e madhe dhe shumica e blerësve nuk e kanë idenë se çfarë të presin ose si të bëhen gati. Ne e kuptojmë se blerja e një shtëpie është gjithmonë një vendim shumë i rëndësishëm për të gjithë. Një vendim që nuk është gjithmonë i këndshëm dhe vjen gjithmonë me frikën dhe pasiguritë e veta. Për t’iu përgjigjur asaj përpjekjeje gjigante, ne kemi bërë një udhëzues nga fillimi në fund për blerësit e shtëpive që ju përcjell çdo hap që do t’ju duhet të bëni para se të filloni të zhbllokoni derën tuaj të re të përparme në ditën e lëvizjes.

Çfarë na duhet për të blerë një shtëpi?

Para se të filloni të kërkoni një shtëpi, gjithmonë duhet të siguroheni që keni një buxhet mjaft të fortë. Nëse e keni shitur pronën tuaj ose e keni vlerësuar shtëpinë tuaj, do të dini se çfarë mund të përballoni për të shpenzuar për një shtëpi të re. Gjithmonë mbani parasysh tarifat e agjencisë dhe kostot e lëvizjes gjithashtu. Për blerësit për herë të parë, duhet të shihni se çfarë lloj hipoteke mund të merrni për të blerë një shtëpi. Normalisht, do t’ju duhet një depozitë prej pesë përqind e çmimit të pronës tuaj të preferuar. Vendosja e buxhetit tuaj është një mënyrë e mirë për t’ju ndihmuar të kërkoni një shtëpi. Kështu, mos kërkoni prona jashtë mundësive tuaja. Ndërmjetësuesit e hipotekave mund t’ju japin këshilla për këto me një kosto të vogël dhe t’ju ndihmojnë të kuptoni se çfarë lloji të tarifës mund të merrni. Pasi të keni caktuar buxhetin tuaj, atëherë mund të vazhdoni me zgjedhjen e zonës, zgjedhjen e shtëpisë tuaj të re dhe vendosjen e një oferte.

Cilat janë kërkesat tuaja? A i përshtaten buxhetit tuaj aktual?

Keni nevojë për një agjent të pasurive të paluajtshme për të blerë një shtëpi? Po, keni nevojë për një agjent të pasurive të patundshme i cili do t’ju këshillojë mbi procedurat e blerjes së një shtëpie. Kur blini një shtëpi të re, mund të prisni që mund të zgjasë të paktën tre deri në gjashtë muaj. Është mjaftë e sygjeruar  që të bashkëpunoni me një agjent të aftë të pasurive të paluajtshme me të cilin ndiheni rehat duke punuar gjatë gjithë transaksionit. Një agjent me përvojë i pasurive të paluajtshme mund t’ju ndihmojë të lundroni pa probleme në proces dhe t’i bëni paratë tuaja një proces më të këndshëm kur blini shtëpinë tuaj të parë. Është thelbësore dhe e rëndësishme për çdo blerës të shtëpisë për herë të parë të jetë një sekser i shkëlqyeshëm. Duke qenë fillestar në proces, nuk jeni të sigurt se çfarë pyetjesh bëni kur blini një shtëpi. Agjenti juaj do t’ju ndihmojë me hapat fillestarë dhe do t’ju kontaktojë së bashku me një nga huadhënësit e preferuar për t’ju ndihmuar të filloni.

A kemi nevojë të hulumtojmë shtëpitë që janë në shitje dhe ku?

Po, në këtë aspekt, agjenti që keni punësuar do t’ju ndihmojë të gjeni shtëpinë e duhur, qoftë përmes internetit ose përmes reklamave të ndryshme. Nëse jeni në Kosovë, ekziston një faqe në internet e quajtur Tafingo, një treg i pasurive të paluajtshme që i ndihmon njerëzit të gjejnë apartamente dhe shtëpi për të marrë me qira dhe blerë. Atje, ju mund të shkruani qytetin tuaj të synuar dhe të merrni gjendje të menjëhershme mbi të. Si parazgjedhje, do t’ju tregojë shitjet më të fundit me aftësinë për të filtruar në madhësinë e tokës, dhomat e gjumit, çmimin dhe më shumë.

A duhet të bëj oferta që janë në përputhje me shtëpinë që është për shitje?

Pa dyshim që po. Ju dhe agjenti juaj i pasurive të paluajtshme duhet të diskutoni dhe të bëni oferta të arsyeshme në përputhje me shtëpinë që është në shitje.

Tani që keni ngushtuar kriteret tuaja të kërkimit dhe keni ecur nëpër një duzinë shtëpish, më në fund keni zbuluar shtëpinë ideale. Kur jeni në tregun e shitësit, nuk keni kohë për të fjetur në vendimin për të ecur përpara.

Sigurohuni që i kuptoni rastet dhe afatet e nevojshme që po vendosni në kontratë. Sigurohuni që të bëni pyetje kritike që mund të ndikojnë në vendimin tuaj.

  • Kundër-ofertë-Shanset janë pasi të keni paraqitur ofertën tuaj, shitësi u përgjigj me një kundër-ofertë. Nuk keni nevojë të dekurajoheni, pasi kjo është e zakonshme për shumicën transaksionet. Mos harroni se ka dy palë për t’u marrë, dhe shitësi juaj është gjithashtu plot emocione. Ofertat mund të shkojnë mbrapa dhe me radhë shumë herë, dhe në shumicën e rasteve, të dyja palët mund të mos mblidhen, pavarësisht se sa afër ofertës fillestare është çmimi i shitjes. Mbani gjithmonë një kokë të barabartë dhe jini të gjithë vesh ndaj këshillave që ju janë dhënë nga agjenti juaj.
  • Ofertë e pranuar – Më në fund e keni pranuar ofertën. Hapi tjetër për të blerë një shtëpi është që do t’ju duhet të shkruani një çek për paratë e sinqerta që do të vendosen në llogarinë e ruajtjes. Qëndroni gjithmonë të përfshirë në procesin e transaksionit gjatë gjithë mbylljes. Do të gjeni shumë afate që duhen respektuar, dhe përmbushja e këtyre afateve në kohë do të bëjë për një mbyllje më të suksesshme dhe të qetë. Merrni parasysh se komunikimi është çelësi i të gjithë hapave përpara.

A është i nevojshëm inspektimi në shtëpi?

Gjithmonë, në çdo rast. Ju duhet të punësoni një inspektor shtëpie, dhe ai do të bëjë të gjitha punët sepse para se të blini shtëpinë, gjithmonë duhet të siguroheni se çfarë duhet të riparohet në të, dhe duhet të siguroheni për çdo punë që duhet të përfundojë në të ardhmen në mënyrë që të mos shqetësoheni për probleme të tilla më vonë.

Shpesh, kontrata e blerjes i ofron një blerësi një numër të caktuar ditësh për të kryer inspektime në shtëpi. Ju gjithashtu mund të merrni parasysh një inspektim të kanalizimeve, inspektim të oxhakut ose inspektim të dëmtuesve. Ju jeni të lirë të anuloni kontratën nëse zbuloni një defekt të madh. Por përsëri, ndihmon për kuptuar procesin.

  • Një inspektim në shtëpi është për ndërtimin tuaj dhe nuk është një listë lavanderi për t’i dhënë shitësit për të riparuar.
  • Merrni pjesë në inspektimin e shtëpisë por sigurohuni që të mos e ndiqni inspektorin përreth. Lërini ata të bëjnë punën e tyre në paqe.
  • Merrni me vete një listë të inspektimit të shtëpisë. Ju dëshironi të siguroheni që të gjitha fushat e shqetësimeve janë inspektuar plotësisht dhe se shqetësimet tuaja janë adresuar siç duhet.

A jeni gati për të blerë shtëpinë tuaj?

Dhe kjo është! Mbaruat. Sigurohuni që të ndryshoni bravat menjëherë dhe të shijoni shtëpinë tuaj të re. Ju mund të hyni ose të merrni ndërtues për rinovime ose ndonjë punë që dëshironi të bëni në pronën tuaj të re. Eshtë koha për të paguar transportuesin ose avokatin tuaj për shërbimet e tyre.

Tafingo është një vend i shkëlqyeshëm për investime në prona të paluajtshme në Kosovë, veçanërisht nëse jeni duke kërkuar për një vend ku mund të pushoni dhe shijoni natyrën. Ofron pikëpamje fantastike, plazhe të mrekullueshme dhe më shumë. Nëse jeni të interesuar të blini një pronë në Kosovë, Tafingo mund të jetë vendi i përsosur për ju. Shpresojmë që ta gjeni këtë blog argëtues dhe informues në të njëjtën kohë. Cfare mendimi keni per kete postim? Ndani njohuritë tuaja me ne duke lënë komentet tuaja poshtë! Gëzuar blerjen e shtëpisë!

Join The Discussion

Compare listings

Compare