Vendosja e çmimit të qirasë

Dhënia me qira e shtëpisë tuaj mund të jetë vendimi I duhur, veçanërisht nëse jeni gati të zhvendoseni dhe jeni kundër shitjes. Marrja e një qiramarrësi mund t’ju ndihmojë të paguani më shpejt hipotekën tuaj. Më pas, mund t’i vendosni paratë që keni fituar drejt një qëllimi financiar, p.sh. ndoshta në një llogari pensioni. Nëse nuk jeni të sigurt se çfarë çmimi të vendosni për qiranë, janë disa faktorë që duhet t’i merrni parasysh.

Çfarë duhet të keni parasysh përpara se të jepni me qira shtëpinë tuaj

Vendimi për të dhënë me qira shtëpinë tuaj në vend që ta shisni mund të ketë kuptim për arsye të ndryshme. Shtëpitë mund të jenë të vështira për t’i shitur menjëherë, veçanërisht nëse çmimi juaj i kërkuar është shumë i lartë ose nëse reklamimi i shtëpisë nuk është në nivel. Dhe shitja mund të mos jetë një opsion i zbatueshëm nëse nuk keni krijuar mjaftueshëm kapital në shtëpinë tuaj. Nëse po kërkoni të blini një shtëpi tjetër, mund të merrni kapitalin tuaj dhe ta përdorni për të bërë një pagesë paraprake.

Nga ana tjetër, dhënia me qira e shtëpisë tuaj mund t’ju sigurojë para të mjaftueshme për të shlyer hipotekën tuaj. Kjo mund të jetë një mënyrë e shkëlqyer për të grumbulluar para shtesë nëse jeni duke pritur që vlera e shtëpisë tuaj të rritet. Më pas mund të përdorni pjesën e mbetur të fitimeve tuaja si fitim ose kursime.

Sa duhet të vendosi çmimin e qirasë?

Kur po përpiqeni të përcaktoni se sa qira duhet të paguani, ka një sërë gjërash për të cilat duhet të mendoni. Një hap i parë i mirë është të kuptoni se çfarë vlen aktualisht shtëpia juaj në treg. Kjo shumë mund të jetë e ndryshme nga çmimi origjinal i shtëpisë tuaj.

Shuma e qirasë që ju ngarkoni qiramarrësit tuaj duhet të jetë një përqindje e vlerës së tregut të shtëpisë tuaj. Në mënyrë tipike, qiratë që kërkojnë qiradhënësit bien midis 0.8% dhe 1.1% të vlerës së shtëpisë. Për shembull, për një shtëpi me vlerë 250,000 dollarë, një pronar mund të paguajë nga 2,000 deri në 2,750 dollarë çdo muaj.

Nëse shtëpia juaj vlen 100,000 dollarë ose më pak, është më mirë të paguani qiranë që është afër 1% e vlerës së shtëpisë tuaj. Nëse shtëpia juaj është më e shtrenjtë, megjithatë, (që do të thotë se vlen mbi 350,000 dollarë) është një ide e mirë të paguani më pak qira në mënyrë që të mund të tërheqni më shumë blerës. Tarifimi i qirasë që është shumë i lartë do ta bëjë jetesën në shtëpinë tuaj të papërballueshme për shumë njerëz.

Përveç vlerës së shtëpisë tuaj, do t’ju duhet gjithashtu të merrni parasysh se çfarë paguajnë pronarët për qira të ngjashme në zonën tuaj. Nëse qiraja që dëshironi të paguani është e paarsyeshme në krahasim me qiratë e tjera në zonën tuaj, mund të keni vështirësi për të gjetur një qiramarrës që është i gatshëm të angazhohet për kushtet tuaja. Një faqe interneti si Trulia ose Craigslist mund t’ju tregojë se si niveli i qirasë në kokën tuaj është në krahasim me tarifat që ofrojnë konkurrentët tuaj.

Nëse e jepni me qira shtëpinë tuaj në mënyrë që të mos keni nevojë të paguani për kredinë tuaj për shtëpinë, qiraja që paguani duhet të jetë së paku e barabartë me koston e faturës suaj mujore të hipotekës. Mos harroni të merrni parasysh një vlerësim të kostove të riparimit, taksave, tarifave të shoqatës së pronarëve të shtëpive dhe sigurimit kur vendosni se çfarë të tarifoni.

Join The Discussion

Compare listings

Compare